MedicalStudent.ro

Tuesday
May 07th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Recomandari recente in neonatologie

Recomandari recente in neonatologie

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

Aproximativ 10% din nou nascutii din intreaga lume au nevoie de asistenta medicala la nastere, 1% dintre acestia necesitand chiar resuscitare. Desi in majoritatea nasterilor nu este nevoie de interventia medicilor pentru a ajuta copilul sa faca trecerea de la viata intrauterina la cea extrauterina, in continuare exista numeroase riscuri si probleme pentru cei care nu se adapteaza fiziologic mediului extern.

Cercetatorii si-au ridicat numeroase intrebari legate de potentialele efecte adverse pe care le-ar putea avea oxigenul in concentratie de 100% in privinta respiratiei fiziologice, circulatiei cerebrale sau leziunile pe care le-ar putea produce la nivel tisular radicalii liberi ai oxigenului la nou nascuti, dar mai ales la cei prematuri.

Resuscitarea copiilor nascuti la o etate prematura extrema ar trebui sa inceapa pentru efecte cat mai bune cu o administrare a unei fractii reduse de oxigen, conform ultimelor rapoarte publicate de cercetatorii spanioli in numarul de luna aceasta al Pediatrics.

Conducatorul studiului, Dr. Maximo Vento, sustine ca la o nastere dupa o varsta gestationala mai mica de 28 de saptamani, plamanii imaturi ai fatului sunt foarte susceptibili la stresul oxidativ, asa cum se intampla in cazul folosirii unei concentratii foarte mari de oxigen in resuscitare.

Scopul experimentelor realizate a fost de a stabili concentratia potrivita de oxigen ce trebuie administrata copiilor nascuti prematur. Astfel cercetatorii au dozat gazul pana cand au redus optim concentratia, reusind sa preintampine cu success leziunile pulmonare survenite in urma tranzitiei de la stadiul fetal la cel neonatal.

Dr. Vento de la La Fe Infant-Maternal University Hospital, din Valencia, a realizat studiul pe 42 de nou nascuti la o sarcina de maxim 28 de saptamani. Acestora li s-a administrat un tratament cu oxigen 30% sau 90%, pentru a le aduce saturatia la 85%.

Fractia de oxigen inspirat a fost ajustata la fiecare 60 si 90 de secunde (crescand-o in cazul celor carora li s-a administrat concentratia mai redusa si viceversa) pentru a putea atinge o saturatie a oxigenului de 85% in ambele grupuri. Acest platou a fost atins in 5, respectiv 7 minute.

La administrarile succesive ale variatelor concentratii de oxigen, saturatia per minut a acestuia la copii a fost aceeasi in ambele cazuri.

Cercetatorii sustin ca studiile preliminare realizate demonstreaza strategia de a administra o concentratie mai mica de oxigen ca fiind valida, cel putin pe termen scurt. Urmeaza a se demonstra validitatea pe termen lung si recoltarea de probe de la copii pentru a se evidentia faptul ca se reduce stresul oxidativ.

In ceea ce priveste neonatologia noile protocoale mentionate de International Liaison Committee on Resuscitation si American Heart Association/American Academy of Pediatrics pentru resuscitarea noilor nascuti subliniaza faptul ca ventilarea eficienta reprezinta cheia.

Spre deosebire de protocoalele elaborate in 1999 acum se pune mai putin accent pe folosirea oxigenului in initierea resuscitarii si ceea ce este cel mai important, nu mai este necesara efectuarea unei manevre de rutina in viata intrauterina, si anume curatarea orofaringelui si nazofaringelui in cazul prezentei de meconiu in fluidul amniotic. Pentru cei nascuti la mai putin de 28 de saptamani se recomanda o « infasurare » etansa, in scopul de a preveni pierderile de caldura. De asemenea se recomanda folosirea liniilor venoase mai mult ca inainte.

www.blackwell-synergy.com/
circ.ahajournals.org/
www.medscape.com/


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Efectele preconditionarii ischemice asupra fenomenelor electrice si mecanice ale muschiului papilar de sobolan

Introducere

Boala coronariană este cauza principală de deces la nivel mondial astfel fiind nevoie urgentă de metode efective de prevenţie şi de tratamente care să limiteze extinderea infarctului miocardic în timpul unui sindrom coronarian acut. Necroza miocardului reprezintă un eveniment catastrofic întrucât nu poate fi înlocuită de diviziunea miocitelor restante, viabile. Prezervarea viabilităţii miocardului ischemic a devenit astăzi o ţintă terapeutică majoră. În trecerea de la hipotermie, cardioplegie la cald sau rece, cercetătorii vorbesc actualmente despre Precondiționarea Miocardică Ischemică.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro