MedicalStudent.ro

Friday
Apr 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Vindecarea ranilor si formarea cicatricilor- noi descoperiri

Vindecarea ranilor si formarea cicatricilor- noi descoperiri

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Un nou studiu publicat in revista “ Journal of Cell Biology” prezinta factorii mecanicii ce joaca un rol critic in diferentierea si functionarea fibroblastilor, celule ale tesutului conjunctiv ce au rol in vindecarea ranilor si formarea cicatricilor.

Cand ne ranim, organismul lanseaza o operatie de salvare complexa. Celule specializate numite fibroblasti , ascunse sub piele, intra in actiune si incep sa secrete colagen pentru a inchide rana cat mai repede posibil. Matrixul este initial moale , prezentand factori de crestere, iar fibroblastii se aduna in jurul acestuia, reorganizand fibrele. Matrixul se ingroasa si la un anumit punct fibroblastii nu mai migreaza, transformandu-se in celule contractile puternice, ancorandu-se de matrix si tragand marginile ranii unele peste altele.

Cercetatorii identifica pentru prima oara un mecanism mecanic ce este crucial pentru aceasta schimbare din celule migratoare in celule contractile. Pentru a avea loc aceasta schimbare, fibroblastii au nevoie de factorii de crestere din matrix care, o data eliberati, stimuleaza producerea de proteine musculare netede.

Anterior, cercetatorii au postulat ca fibroblastii realizau acest lucru prin digestia matrixului. Dar omul de stiinta Boris Hinz si colegii sai au descoperit ca celulele declanseaza exprimarea factorului de crestere printr-un proces pur mecanic. Cu experimente ce au folosit culturi de celule cu rigiditati variate, au descoperit ca la un moment dat matrixul este suficient de rigid si forta celulei permite factorului de crestere sa apara.

O data ce factorul de crestere este disponibil, fibroblastul determina exprimarea proteinele contractile, se lipeste mai puternic de matrix si incepe sa se contracte, stangand matrixul. In proces se elibereaza mai multi factori de crestere care in schimb stimuleaza contractilitatea altor fibroblasti. Natura mecanica a acestei schimbari asigura dezvoltarea contractiei doar cand matrixul este pregatit.

Desi acest proces va vindeca o rana rapid, fibroblastii supraactivi pot continua sa construiasca legaturi fibroase, conducand la cicatrici ce pot afecta functionarea organelor. Aceasta conditie, numita fibroza, poate fi fatala. Fibroblastii sunt de asemenea vinovati de problemele cauzate de implanturi.

Acest proces poate afecta si culturile de celule stem, daca substatul este rigid. Eforturi considerabile au fost facute pentru a preveni celulele stem sa se transforme prematur in fibroblasti in locul tipului de celula dorit. Controlul asupra rigiditatii culturilor de celule este asadar critic.

Aceste noi descoperiri asupra naturii mecanice a activarii fibroblastului ar putea fi folosite pentru a reduce sau preveni fibroza, fara inhibarea factorului de crestere, care ajuta multe alte functionari vitale ale organismului.


www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

O noua speranta in alopecie

Dr. George Cotsarelis si colegii săi, de la University of Pennsylvania School of Medicine, SUA, au descoperit, la soareci adulti cu o configuratie genetică normală, un mecanism de regenerare a foliculilor pilosi prin reactivarea genelor implicate în foliculogeneza embrionară.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro