MedicalStudent.ro

Wednesday
May 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Predispusi la obezitate?

Predispusi la obezitate?

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii afirma ca legaturile neuronale care controleza apetitul ar putea fi diferite la oamenii cu predispozitie la obezitate. Studiul a fost efectuat pe cobai, nu pe oameni, dar ar putea conduce la noi tratamente pentru obezitate, afirma Philip Smith, director la Obesity Research in cadrul Diabetes and Digestive and Kidney Diseases Institute.

Studiul a fost publicat in numarul din februarie din Cell Metabolism.

“Nu este vorba doar de medicamente care modifica apetitul pe termen scurt”, afirma el, ci “despre medicamente care pot stimula dezvoltarea circuitului neuronal corect.”

Sebastien Bouret, asistent la University of Southern California, si colegii sai au studiat legatura dintre circuitul neuronal declansat de apetit, foame si centrul nervos responsabil de greutatea corporala – in asa-numitul nucleu arcuat al hipotalamusului- la un grup de soareci.

Echipa a descoperit slabe legaturi neuronale “proiectate” de ARN la animalele predispuse la obezitate. Surprinzator, afirma Buret, aceasta deficienta apare de la varste fragede, inainte ca animalele sa fie obeze si se extinde la adulti.

“Cumva, aceste animale sunt “programate” sa devina obeze”, spune Buret.

Cand cercetatorii au studiat de ce creierele soarecilor obezi difera de cele ale celor normopoderali, au obervat ca neuronii celor obezi erau mai putin rapunzatori la actiunea leptinei, un hormon care controleaza si rata metabolica.

“Acest fapt pare sa arate ca animalele acestea sunt leptin-rezistente si aceasta este cauza pentru care nu se dezvolta circuite normale”, afirma Smith. Dar asta nu inseamna ca sunt predispuse la o severa obezitate pentru tot restul vietii. Conteaza foarte mult modul de viata.
Este important sa nu invinovatim persoana respectiva de obezitate; un program alimentar hipocaloric si activitatea fizica sustinuta pot tine sub control luarea in greutate. Mai mult, mancarea sanatoasa si exercitiul fizic regulat pot reduce complicatiile obezitatii precum diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.
Obezitatea este genetica, dar in egala masura este legata de mediul de viata. Soarecii din experiment, ca si majoriatea oamenilor, iau in greutate cand au un regim alimentar hipercaloric. Cu un regim alimentar normal erau mai grasi decat ceilalti, dar nu obezi.

Cercetarea mai sugereaza o posibila terapie pentru a combate obezitatea la oameni. Daca medicamentele pot influenta circuitele neuronale in cursul sarcinii, s-ar putea interveni cu succes in cazul mamelor care prezinta riscul de a naste copii ce vor fi afectati de obezitate.

Un studiu al Universitatii din Boston arata ca interventiile menite sa creasca masa musculara la cei predispusi la obezitate pot fi arme eficiente in lupta impotriva obezitatii si a bolilor asociate precum diabetul, bolile cardiovasculare, infarctul, hipertensiunea si cancerul.

www.healthday.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Obezitatea, menstruatia si influenta asupra viitorilor copii
Femeile care isi incep perioada menstruala la mai putin de 11 ani, vor avea copii a caror pubertate va incepe de asemenea mai devreme si nu in ultimul rand vor fi predispusi la obezitate.Da, ati auzit bine! Studiul a fost facut pe un esantion de 6000 de subiecti care au participat in Bristol , la Universitatea care ii poarta si numele.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro