MedicalStudent.ro

Friday
May 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Regenerarea celulara aduce speranta pentru diabetici

Regenerarea celulara aduce speranta pentru diabetici

Evaluare articol: / 7
Cel mai slabCel mai bun 

Insulina este un hormon, secretat de insulele Langerhans, ce participă la metabolismul glucidelor. Lipsa celulelor ce secreta acest hormon reprezinta una din cauzele diabetului. Conform unor noi studii, anumite celule din pancreasul adult pot in perioade de stres extrem sa produca noi celule secretoare de insulina.

Aceasta concluzie, bazata pe studii asupra soarecilor de laborator, deschide o noua abordare in posibilitatea inlocuirii celulelor producatoare de insulina, la pacientii cu diabet. Deasemenea, ei au adus la lumina o noua controversa in lumea cercetatorilor, daca asemenea celule exista sau nu.

“Este o mare descoperire,” spune Emmanuel Baetge, cercetator sef la Novocell, o companie din San Diego – California, care nu a fost implicata in studiile ce au dus la aceasta concluzie. “Cred ca acesta descoperire va incinge dezbaterile in domeniu.”

Sangele si inima sunt cunoscute a fi furnizoare de noi celule de la celule stem adulte, capabile sa genereze un nou “stoc” celular. Daca asemenea celule stem regeneratoare exista in pancreas, ar putea sa refaca depozitul de celule β-pancreatice, producatoare de insulina. Aceasta ar putea deveni bazele unui tratament pentru pacientii cu diabet de tip 1, care au mai putine celule β-pancreatice.

Cel putin, asta este speranta. Cercetatorii au incercat, insa de fiecare data au esuat sa gaseasca asemenea celule in pancreas. “Majoritatea oamenilor, inclusiv eu, au ajuns la concluzia ca pancreasul este diferit,” spune Douglas Melton, cercetator la Harvard University in Cambridge, Massachusetts.

Fara celule stem regenerative, mai raman doar doua cai prin care se pot genera celule β, la diabetici: fie sa incurajam cele cateva celule β ramase sa se divida, fie sa programam celule stem embrionare sa produca celulele de care este nevoie, si apoi sa injectam acele celule pacientului.

Din pacate, celule β sunt dificil de izolat si se dezvolta forte greu in culturi, ingreunand inmultirea lor. Celulele stem embrionare sunt mai usor de crescut, dar sunt mult mai dificil de programat, “astfel ca, provocarea este cum sa le spunem ce sa faca,” spune Melton. Cercetatorii de la Baetge’s group, au ajuns aproape: celulele stem embrionare au format celule β, dar aceste celule au fost doar partial sensibile la glucoza, deci nu ar putea sa regleze sinteza de insulina la diabetici.

Harry Heimberg, cercetator la Diabetes Research Center din Vrije University in Brussels, Belgium, si colegii sai au continuat “vanatoarea” de celule stem pancreatice.

Cercetatorii au mai cautat inainte celule stem specifice, prin descompunerea pancreasului, observand cum noi celule β sunt generate, si apoi urmarind aceste celule inapoi la sursa. Acest lucru a aratat ca noile celule β au provenit din diviziunea celor deja existente.

Heimberg si colegii sai au descompus pancresul de la soareci de laborator in diferite moduri, prin prinderea sursei care dreneaza enzimele digestive de la niveul pancreasului. Acest lucru determina o inflamare a tesutului si o dublare a numarului celulelor β. “Daca ne imaginam capul unui om ca fiind pancreasul, iar gatul sursa, atunci ceea ce am facut noi a fost sa strangem gatul,” spune Melton.

Cand cercetatorii au investigat noile celule, au observat o populatie care exprima o proteina, in mod normal observata doar in celulele embrionare pancreatice; un semn ca celulele stem ar putea fi implicate. Cand au verificat cercetatorii, au observat ca ca aceste celule au putut genera noi celule β capabile sa raspunda la glucoza. Rezultatele au fost publicate in splimentul Cell al revistei Nature.

Conform acestui supliment, soarecii de laborator isi pot regenera celulele β, producatoare de insulina. Din punct de vedere tehnic, aceste celule ar putea sa nu indeplineasca toate caracteristicile pentru a fi clasificate drept celule stem adulte. Dar aceste celule ar putea aduce noi sperante terapeutice, spune Baetge, care a lucrat cu celule stem embrionare pentru a realiza celule β.

“Daca am putea schita o strategie prin care sa reusim stimularea acestor celule prin anumite mecanisme, am putea sa le folosim in tratarea diabetului, adauga Baetge.

Acum ca lupta de a gasi asemnea celule s-a terminat, cercetatorii pot incepe sa caute raspunsuri pentru aceste intrebari. “Sunt greu de gasit,” adauga Heimberg.

Bibliografie:

1. D'Amour, K. A. et al. Nature Biotech. 24, 1392-1401 (2006). | Article | PubMed | ChemPort |
Xu, X. et al. Cell 132, 197-207 (2008).
2. Wikipedia – enciclopedia libera
3. www.nature.com


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Efectele pozitive ale nicotinei in artrita reumatoida

Conform unor noi cercetari, fumatul pasiv, al unui numar considerabil de tigari, la persoanele care sufera de artrita reumatoida pare sa reduca considerabil rata de distrugere a articulatiilor.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro