MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna O proteina opreste inflamatia

O proteina opreste inflamatia

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Pennsylvania au identificat de curand mecanismul prin care proteina Bcl-3 controleaza raspunsul inflamator al organismului - prin implicare in procesul biochimic numit ubiquitinare. In timpul acestui proces, o proteina este inactivata prin atasarea de ubiquitina de ea.

Ubiquitina este o molecula mica, care serveste in semnalizarea mecanismului de transport al proteinelor catre proteozomi, pentru degradare. Studiile anterioare sugerau ca Bcl-3 joaca un rol in raspunsul imun, iar acesta este primul studiu care afirma ca proteina intervine in raspunsul inflamator.

Descoperirile, publicate in revista Science, deschide noi cai de explorare a terapiilor, pentru a trata bolile infectioase sau inflamatorii, cum sunt sepsisul, diabetul sau poliartrita reumatoida.

"Noutatea studiului consta in descoperirea ca Bcl-3 actioneaza pe o gena a carei exprimari are un efect profunt asupra inflamatiei." spune dr. Ruaidhri Carmody, cercetator la Departamentul de Patologie si Medicina de Laborator principalul autor al studiului. "Prin simularea activitatii proteinei Bcl-3, am reusit ca blocam artificial raspunsul inflamator."

In laboratorul dr. Youhai Chen, autor al studiului si profesor de patologie si medicina de laborator, Carmody si echipa sa au cercetat mecanismul prin care Bcl-3 controleaza inflamatia, prin examinarea raspunsului unor celule fara Bcl-3, la soarecii de laborator. In urma studiului s-a observat ca Bcl-3 interactioneaza cu p50, o proteina care inhiba transcriptia genelor, prin legarea sa de ADN.

"P50 inhiba regiunea din ADN care codifica informatia, oprind raspunsul la infectie." explica Chen. Fara Bcl-3, p50 nu poate opri raspunsul inflamator, in schimb va fi degradat foarte repede, prin ubiquitinare, adauga Chen.

Ubicvinarea este un sistem intracelular de verificare si balansare, unde proteinele celulare sunt marcate pentru eliminare. In timpul expunerii la infectii, Bcl-3 preia comanda in locul p50, stabilizandu-i prezenta pe ADN si oprind inflamatia.

"Studiile noastre identifica un alt fel de informatie, care controleaza raspunsul inflamator" spune Chen. "Se pare ca Bcl-3 preia informatia din organism si, ca raspuns la infectie, interfera cu degradarea p50, spre scaderea raspunsului inflamator."

"Inflamatia este un proces natural." spune Chen. "Daca nu am raspunde la agentii infectiosi, bacteriile ne-ar omori. Totusi, raspunsul inflamator trebuie sa fie controlat, altfel am muri de asemenea. Bcl-3 ajuta la reglarea inflamatiei."

"Folosind a ceea ce stim acum despre functia reglatorie a Bcl-3, speram sa putem crea modalitati noi de control a inflamatiei, in scopuri terapeutice, prin folosirea agentilor anti-inflamatori selectivi." spune Carmody.

Desi medicatia anti-inflamatorie exista deja, Chen si Carmody spun ca acestea duc la efecte secundare nedorite. "Medicatia anti-inflamatorie folosita in mod curent are drept tinta caile de semnalizare. Cand se inhiba intreaga cale de semnalizare, se pot produce efecte negative secundare." spune Carmody. "Intrucat Bcl-3 actioneaza asupra anumitor gene, ar trebui sa reusim sa tintim un sub-set de gene reglatorii periculoase, fara sa intrerupem alte raspunsuri imune importante." Astfel de medicamente ar putea oferi beneficii pacientilor cu inflamatii cronice si celor care sufera un transplant, precum si celor care sufera de boli inflamatorii.

In viitor, cercetatorii spera sa determine componentele celulare responsabile de marcarea p50 pentru distrugere si sa instruiasca Bcl-3 spre a-si exercita functia sa vitala.

http://www.news-medical.net/


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Lungimea telomerelor si riscul cardiovascular
Intr-un studiu - publicat in ianuarie 2007 in The Lancet - efectuat pe un esantion de aproximativ 1500 de persoane, de varsta mijlocie, s-a descoperit ca lungimea telomerelor, portiunile terminale ale cromozomilor, are o legatura directa cu riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Studiul s-a efectuat asupra leucocitelor acestor persoane si s-a incercat evidentierea unor interferente intre lungimea telomerelor si aparitia unor boli vasculare coronariene.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro