MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Leziunile celulare ajuta gingiile

Leziunile celulare ajuta gingiile

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Un periaj normal poate ajuta gingiile sa ramana ferme si roz; acum cercetatorii au descoperit ca acest lucru are loc datorita leziunilor celulare produse. Chiar si un periaj cu o forta medie duce la indepartarea celulelor epiteliale care tapeteaza gingiile si limba, ducand la rupturi de moment.

Acestea permit calciului, care este abundent in saliva, sa patrunda in interiorul celulelor, tintind membranele intracelulare, determinandu-le sa se deplaseze pentru a petici ruptura produsa, spune dr. Katsuya Miyake, biolog si principalul autor al studiului. In momentul in care aceasta reparare are loc, factorii de crestere care determina sinteza colagenului, noi celule si noi vase de sange ocupa locul celulelor lezate.

Lezarea celulelor duce si la exprimarea genei c-fos, un raspuns rapid care are loc de obicei la activarea genelor in conditii de stress; acesta poate fi primul pas intr-un raspuns precum diviziunea celulara sau cresterea celulelor, spune dr. Paul L. McNeil, biolog si autor al studiului.

"Este foarte clar acum ca periajul dintilor este un lucru sanatos, nimeni nu se indoieste ca astfel sunt indepartate bacteriile si probabil acesta este functia principala. Dar noi suntem de parere ca ar putea exista si un alt aspect pozitiv al periajului. Multe tesuturi din corpul nostru raspund la stress mecanic prin adaptare si intarire, ca si muschii. Credem ca gingiile se pot adapta la acest stress mecanic prin ingrosare si insanatosire." spune dr. McNeil.

Echipa de cercetatori, care ii include si pe dr. Kaori Amano, stomatolog si cercetator la Universitatea de Medicina Kyorin din Japonia si dr. James L. Borke, fiziolog. Acestia au introdus o o substanta fluorescenta in fluxul sangvin care poate ajunge numai in celulele lezate. Apoi au periat dintii, gingiile si limba soarecilor cu o periuta de dinti electrica, modificata. "Am observat apoi multe celule luminoase." spune dr. Miyake.

"Sugeram ca, in plus fata de functia cunoscuta de indepartare mecanica a bacteriilor, periajul poate produce intreruperi in membrana celulor, ducand la un raspuns adaptativ local, pentru a imbunatati astfel sanatatea gingiilor." mai spun cercetatorii.

"Privind periajul din acest nou punct de vedere, ca un stimul fizic direct, care promoveaza sanatatea gingiilor, ni se deschid noi porti in cercetare." spune dr. McNeil. O prima arie de interes este identificarea semnalelor chimice produse in cavitatea bucala lezata. Apoi, metoda si/sau tipul de periuta de dinti folosit ar putea influenta puternic cantitatea de factori de crestere eliberata si gradul de crestere al celulelor epiteliale. spune dr. McNeil.

Cercetatorii au descoperit ca leziunile determinate de periaj nu se regasesc numai la nivelul celulelor epiteliale de pe suprafata limbii, dar si la celulele musculare subiacente. "Forta mecanica trebuie sa se transmita prin epiteliul intact la muschi." spune dr. McNeil. "Asta inseamna ca epiteliul este destul de rezistent si poate fi o bariera puternica, dar intrucat nu este o suprafata dura, permite transmiterea fortelor destul de repede."

www.news-medical.net
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cauza glaucomului

Intr-un studiu publicat in revista Science, cercetatorii de la deCODE genetics si colegii lor de la Spitalul Universitar National din Reykjavik si Universitatea Uppsala din Suedia raporteaza descoperirea variatiei din genomul uman care pare a fi cauza glaucomului: un polimorfism al unei singure nucleotide (SNP).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro