MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Lungimea telomerelor si riscul cardiovascular

Lungimea telomerelor si riscul cardiovascular

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Intr-un studiu - publicat in ianuarie 2007 in The Lancet - efectuat pe un esantion de aproximativ 1500 de persoane, de varsta mijlocie, s-a descoperit ca lungimea telomerelor, portiunile terminale ale cromozomilor, are o legatura directa cu riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Studiul s-a efectuat asupra leucocitelor acestor persoane si s-a incercat evidentierea unor interferente intre lungimea telomerelor si aparitia unor boli vasculare coronariene. Autorul studiului, dr. Scott Brouilette, de la departamentul de cardiologie al Universitatii din Leicester (Marea Britanie), propune chiar si o explicatie pentru acest fenomen. Se stie ca lungimea telomerelor se micsoreaza odata cu inaintarea in varsta si odata cu diviziunile celulare succesive, pana la un nivel critic peste care celulele degenereaza intr-un ritm accelerat. Totusi, unele persoane prezinta telomere mai scurte, comparativ cu alte persoane de aceeasi varsta, ceea ce ar putea trada o capacitate scazuta de reparare a vaselor si de angiogeneza, tocmai datorita capacitatii celulare scazute de a se divide.

Din cele 1500 de persoane investigate, 484 de indivizi au dezvoltat diverse boli coronariene, restul de 1058 fiind urmariti pe o perioda de timp, acesti nedezvoltand asemenea boli.

S-a descoperit ca lungimea medie a telomerelor scade cu varsta cu un procent de 9% la fiecare 10 ani. Persoanele prezentand o scadere a lungimii telomerelor cu 1/3-1/2 mai mult au prezentat un risc crescut de a dezvolta un episod de boala coronariana.

In cursul aceluiasi studiu, s-a mai investigat si efectul tratamentului cu statina la aceste persoane. La pacientii netratati (grupul placebo) s-a descoperit o legatura clara intre lungimea medie a telomerelor si riscul de boli cardiovasculare, cei aflati in grupul indivizilor cu o lungime mica a telomerelor fiind mai predispusi la asemenea boli. In contrast cu aceste date, pacientii tratati cu pravastatina au prezentat un risc clar atenuat, chiar daca se incadrau in grupul celor cu lungime mica a telomerelor.

Statinele (inhibitori de HMG-CoA-reductaza) formeaza o clasa de agenti hipolipidemici, utilizati ca agenti farmaceutici pentru a reduce nivelul colesterolului la persoanele cu risc de boli cardiovasculare. Ele coboara nivelul colesterolului inhiband HMG-CoA reductaza, enzima-cheie implicata in sinteza colesterolului. Inhibarea acestei enzime la nivelul ficatului stimuleaza receptorii pentru LDL, ducand la un clearance crescut al LDL din fluxul sangvin si implicit la o scadere a nivelului colesterolului plasmatic.

Terapia cu statina a reprezentat un progres in lupta cu dislipidemiile si cu bolile cardiovasculare aterotrombotice, cu un rezultat promitator de reducere a riscului cu 30-40%. Totusi, printr-un studiu facut de dr. Shah, de la Centrul Medical Cedars Sinai, s-a descoperit ca aceasta scadere a riscului poate fi anulata de o concentratie plasmatica mare a LDL colesterolului (low-density lipoprotein), situata intre 60 si 80 mg/dL.

Interpretarea datelor a dus la concluzia ca lungimea medie a telomerelor prezice cu adevarat viitoarele boli coronariene la indivizii de varsta mijlocie si ar putea fi folosita pentru identificarea indivizilor care ar putea beneficia cel mai mult de tratamentul cu statina. Totusi, trebuie luati in consideratie si celelalti factori ai dezvoltarii unor boli coronariene, printre care cel mai evident e nivelul de colesterol.

Bibliografie
1. Telomere length, risk of coronary heart disease, and statin treatment in the West of Scotland Primary Prevention Study: a nested case-control study, Scott W Brouilette PhD
2. http://lib.bioinfo.pl/pmid:17223473
3. http://www.ihop-net.org/UniPub/iHOP/bng/87234.html
4. Emerging HDL-based Therapies for Atherothrombotic Vascular Disease, Prediman K. Shah, MDDivision of Cardiology and Atherosclerosis Research Center, Cedars Sinai Medical Center
5. http://en.wikipedia.org/wiki/Statin
6. http://www.watisgenomics.nl/sites/genomics/contents/i000660/telomere%20staining.jpg


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Regenerarea tesutului cardiac
Cercetatorii americani din Boston au descoperit luna aceasta o metoda care stimuleaza celulele cardiace afectate de infarctul miocardic sa se regenereze, imbunatatind de asemenea si functiile cardiace.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro