MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna SUMO-proteina cerebrala

SUMO-proteina cerebrala

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Cresterea cantitatii de SUMO, o proteina cu masa moleculara mica din creier, ar putea fi o modalitate de a trata boli ca epilepsia sau schizofrenia, conform unui studiu facut la Universitatea din Bristol, Marea Britanie. Creierul contine aproximativ 100 de milioane de neuroni, fiecare avand peste 10.000 de conexiuni cu alti neuroni. Aceste sinapse transmit chimic informatiile ce controleaza toate functiile cerebrale via receptori. Eficienta cu care lucreaza creierul se masoara in cantitatea de informatii transmise in diferitele segmente cerebrala iar o proprietate inportanta a creierului consta tocmai din reglarea acestei cantitati, prin cresterea sau micsorarea sinapselor formate la nivel neuronal. Bolile ca epilepsia se caracterizeaza in principal prin hiperactivitate la acest nivel, sinapsele transmitand prea multa informatie, ducand la supraexcitarea celulelor nervoase.

Proteina SUMO este in centrul multor cercetari, procesele afectate de ea incluzand functiile mitocondriale, transcriptia proteinelor dar si fiziologia cardiaca. Proteinele SUMO (SUMO-1, SUMO-2 si SUMO-3) apartin unei familii de proteine ubiquitin-like ce se leaga covalent de substraturi proteice. Spre deosebire de ubiquitina, care are ca scop principal degradarea unor proteine, SUMO-1, cea mai studiata dintre proteinele SUMO, influenteaza stabilitatea proteica, aparent mentinand-o. SUMO-2 si 3 nu au inca un rol bine precizat.

Echipa de cercetatori condusa de prof. dr. Jeremy Henley de la Universitatea din Bristol, a descoperit ca in momentul in care un anumit receptor – receptorul de kainat – primeste un semnal chimic, o mica proteina, SUMO (small ubiquitin-like modifier protein) se ataseaza de receptor. SUMO inactiveaza receptorul, inducand o stare refractara la alti stimuli, neuronul devenind astfel hipoexcitabil pentru o perioada de timp. „ Munca noastra e importanta pentru ca ofera o noua perspectiva si o intelegere mai profunda asupra proceselor de transmitere a informatiei intre celulele nervoase si reglarea acestui flux. Este posibil ca prin marirea cantitatii proteinei SUMO atasata receptorilor de kainat sa se poate ajunge la un tratament al epilepsie prin prevenirea supraexcitarii”, declara prof. Henley.

In ceea ce priveste receptorii de kainat (KARs), ei sunt receptor ionotropi, non-NMDA, ce raspund la stimularea cu glutamat. Au fost initial identificati ca un tip distinct de receptori, prin activarea lor selectiva de catre kainat, o substanta ce mimeaza efectul glutamatului, izolata din algele rosii Digenea simplex si folosita in deosebirea acestor receptori de restul receptorilor pentru glutamat. KARs sunt mai putin studiati decat ceilalti receptori ionotropi pentru glutamat, AMPA si NMDA.

Aceasta descoperire referitoare la proteina SUMO ar putea oferi date privind cauzele si, in viitor, privind tratamentul, unor maladii cerebrale caracterizate prin hiperactivitate sinaptica. Ea ofera de asemenea si tinte posibile pentru noi tratamente medicamentoase ce ar putea fi folosite intr-o gama larga de boli asemanatoare.

„Daca acest mecanism functioneaza cu adevarat, in 5-10 ani aceasta descoperire s-ar putea sa conteze enorm”, concluzioneaza prof. Ley Sander de la Institutul de Neurologie din Londra.

Bibliografie
1. SUMO Wrestling In The Brain
2. SUMOylation regulates kainate-receptor-mediated synaptic transmission
3. EU scientists discover brain-calming protein
4. The ubiquitin-like protein SUMO-1
5. Kainate receptor


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cezariana realizata prematur-posibile probleme respiratorii ale fatului
Un studiu realizat recent pare sa evidentieze faptul ca nou nascutii prin cezariana, inregistrata ca nefiind urgenta, sunt mai susceptibili problemelor aparatului respirator, decat cei nascuti pe cale naturala.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro