MedicalStudent.ro

Tuesday
May 14th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Terapia genica...intr-adevar cu rezultate!!!

Terapia genica...intr-adevar cu rezultate!!!

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
O echipa de doctori de la Spitalul Moorfields Eye si de la Universitatea “ London College” au savarsit prima operatie pe globul ocular, folosind terapia genica pentru a repara un deficit ocular major. Robert Johnson, pacientul asupra caruia s-a actionat, s-a nascut cu boala numita “amauroza lui Leber” sau pur si simplu orbire, sau LCA.(termenul este folosit pentru orbire)...

Afectiunea se mosteneste genetic, pe seama lipsei unei singure gene din genotipul uman. Aceasta boala duce la o vedere diurna nula si una nocturna foarte proasta, aproape inexistenta, vedere care degenereaza odata cu inaintarea in varsta.

Echipa spune ca vor trebui sa treaca , ceva luni de zile , pana ce , cercetatorii isi vor da seama daca munca doctorilor asupra domnului Jojnson si a altor 11 subiecti operati in aceeeasi maniera, a dat roade.

LCA, este de fapt o degenerescenta a retinei , mostenita, care impiedica organul de a detecta razele luminoase cum trebuie, manifestandu-se astfel prin multiple cadre vizuale schimbate si dificultati majore in vederea propriu-zisa.

Mutatia, se exprima prin prezenta fotoreceptorilor dar lipsa lor de activitate corespunzatoare.
Operatia, pe care acesti oameni au suferit-o, urmareste reabilitarea de fotoreceptori de la nivelul retinei, prin implantarea unor copii sanatoase de RPE65, gena responsabila, prin intermediul unui virus inofensiv sau un alt vector.

Echipa colaboreaza cu firma Target Genetics din Washington, care a si facut vectorul folosit in aceasta incercare uluitoare de a restabili o functie pierduta.

Pentru a folosi procedura pe oameni , a fost nevoie de 15 ani de experimente in laborator pe animale, incluzand aici si cainii, a caror vedere a fost redobandita , astfel incat, acestia puteau gasi solute iesirii dintr-un labirint improvizat de cercetatori.

Robin Ali, professor in genetica moleculara, sustine ca folosirea acestei tehnici pe pacienti de natura umana, deschide un drum extreme de important spre o implinire a altor operatii e acest gen pentru a trata multe alte boli oculare.

Folosind material genetic pentru a repara dereglarile produse pe cale naturala nu este ceva nou, dar punerea proiectului in aplicare cu rezultate care intr-adevar “se vad”!

www.news-medical.net


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Fericirea e influentata de gene
Oamenii de stiinta din Scotia si Australia , studiind mai mult de 900 perechi de gemeni, au descoperit ca genele joaca un rol important in a determina cat de fericiti suntem. Studiul este publicat in numarul de martie al revistei “Psychological Science” si a fost condus de Alexander Weiss.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro