MedicalStudent.ro

Friday
May 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Gena responsabila de infertilitate

Gena responsabila de infertilitate

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Peste 15% din cuplurile care doresc sa aiba un copil, se lovesc de problema comuna a infertilitatii. Prezentul promite puternic si ofera sperante intarite in ceea ce priveste descoperirea unei mutatii genetice care ar sta la imposibilitatea barbatilor aflati in aceasta situatie de a fi apti din punct de vedere al materialului ADN, pentru conceperea unui copil. Cercetatorii din echipa Cornell au reusit sa descopere asa ceva prin experimente aplicate soarecilor de laborator.

Deoarece este o premiera, prin faptul ca este prima data cand o echipa de savanti descopera o mutatie specifica pentru infrtilitate la un mamifer, cercetatorii afirma ca acum pot cauta mutatii similare celei descoperite in ADN-ul cobailor, in materialul genetic uman si anume la barbatii infertili.

John Schimenti, director al “Cornell's Center for Vertebrate Genomics spune:“ Daca infertilitatea este considerate ca fiind o boala, nu poate fi tratata in aceeasi maniera (ca pe o boala), pentru ca persoanele afectate nu se pot reproduce, deci prin urmare nu poate fi studiata in vivo”.

Gena numita Dmc1, ofera codul pentru o proteina specifica care are rol in meioza, etapa in urma careia are loc formarea spermatozoizilor si a ovulelor. Aceste celule contin un singur set de cromozomi care se recombina in timpul reproducerii, determinand formarea unei celule embrionare cu doua seturi de cromozomi, unul din partea fiecarui parinte.

Mutatia duce la o schimbare structurala in configuratia aminoacizilor din proteina Dmc1, blocand astfel meioza si etapele sale, ducand la o imposibilitate de producere a celulelor spermatice. Alela mutanta prinde caracter dominant; femeile care poarta acesta mutatie raman fertile , insa o transmit la celelalte generatii. Cu toate acestea, femeile purtatoare, prezinta multiple anormalitati in etapele meiozei, care pot determina dezechilibre cromozomiale si multiple malformatii ale fatului, afirma savantii americani.

Cercetarile pe soareci, au dezvaluit interesante ipoteze, printe care, o descoperire uluitoare ar fi aceea ca femelele care prezinta aceasta mutatie, nu numai ca se nasc cu mai putine ovule, dar ajung la menopauza si mult mai devreme, cauza directa a celor spuse in precedent.

Pentru a-si atinge scopurile, savantii au modificat in multiple randuri genomul soarecilor de laborator, si apoi au cautat modificari legate de infertilitate. Apoi, dupa identificarea masculilor infertili, au izolat ADN-ul acestora si au cautat alelele responsabile de mutatie. Echipa care a condus studiul crede cu putere ca intr-un fel asemanator se poate intampla si la indivizii apartinanad speciei umane.

Tot aceasta echipa sustine ca modelurile afiasate prin intermediul soarecilor vor fi cruciale in viitor spre o rezolvare a acestei probleme si spre o elucidare a dilemei: Care este adevarata problema? Mutatia care tine de imposibilitatea maturarii spermatozoizilor sau un dezechilibru cromozomial care determina o dereglare secventiala in genomul uman.(Sursa: www.medicalnewstoday.com)


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Gena responsabila de pierderea auzului - identificata
Gena responsabila de cea mai comuna cauza a pierderii auzului in cadrul adultilor, otoscleroza, a fost identificata pentru prima oara, descoperire prezentata la conferinta anuala a „ European Society of Human Genetics”.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro