MedicalStudent.ro

Friday
Apr 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Neuropatia periferica poate avea drept cauza o mutatie genetica

Neuropatia periferica poate avea drept cauza o mutatie genetica

Evaluare articol: / 8
Cel mai slabCel mai bun 
Neuropatia periferica este o afectiune nervoasa ce atinge aproximativ 3% din persoanele peste 60 de ani, fiind caracterizata prin distrugeri la nivelul sistemului nervos periferic. Etiologia, preventia si tratamentul acestei afectiuni sunt in mare parte necunoscute.

Simptomele caracteristice neuropatiei periferice includ dureri, parestezii progresive si slabiciune musculara la nivelul membrelor, atat superioare cat si inferioare. Desi simptomatologia este usor de inteles, nu acelasi lucru poate fi spus despre cauza neuropatiei. Noile cercetari din domeniu indica o mutatie genetica drept sursa a afectiunii, mai exact o mutatie in structura genetica a dyneinei, o proteina necesara functionarii normale a neuronilor senzoriali.

Studiile facute la University of Chicago Medical Center pe soricei au aratat ca desi dyneina este importanta la nivel celular in intregul organism mutatia specifica a unei portiuni din gena dyneinei provoaca defecte nervoase severe. Acestea consta in reducerea drastica a numarului neuronilor senzoriali, cu aparitia timpurie a problemelor motorii la nivelul membrelor posterioare a soriceilor – defect cu manifestari foarte asemanatoare cu cele din neuropatiile umane. Soriceii mai prezentau perceptii propriceptoare anormale si incapacitatea orientarii spatiale a extremitatilor, ca urmare a mutatiei lantului greu al dyneinei - Dync1h.

Mutatia descoperita este tintita pe o anumita portiune a dyneinei, ce afecteaza predominent componenta senzoriala a sistemului nervos, afectand probabil proteinele specifice neuronilor senzoriali si transportul acestora. Alte mutatii, in regiuni diferite ale genei, ar putea afecta predominent neuronii motori insa studiile sunt inca in desfasurare. Diferenta se pare ca este data de domeniile de legare – „cargo-binding domains”.

Studiile pe oameni sunt deja demarate, pentru identificarea unei mutatii similare care sa incrimineze gena dyneinei. Acestea vizeaza si restul proteinelor ce se leaga de dyneina, pentru a evidentia toti factorii implicati in aceasta boala, ce afecteaza motorii senzoriali si foarte putin pe cei motori.


Bibliografie
1. Genetic Mutation May Cause Peripheral Neuropathy
2. Mutation Identified that Is Associated with Peripheral Neuropathy
3. An Approach to the Evaluation of Peripheral Neuropathies


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Gena responsabila de infertilitate
Peste 15% din cuplurile care doresc sa aiba un copil, se lovesc de problema comuna a infertilitatii. Prezentul promite puternic si ofera sperante intarite in ceea ce priveste descoperirea unei mutatii genetice care ar sta la imposibilitatea barbatilor aflati in aceasta situatie de a fi apti din punct de vedere al materialului ADN, pentru conceperea unui copil. Cercetatorii din echipa Cornell au reusit sa descopere asa ceva prin experimente aplicate soarecilor de laborator.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro