MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Amprenta genica a singuratatii

Amprenta genica a singuratatii

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Este unanim recunoscut faptul ca factorii psihosociali exercita un impact considerabil asupra starii de sanatate si a evolutiei individului. In acelasi timp insa, mecanismele biochimice si genomice implicate in acest proces nu au fost inca elucidate.

Recent, un studiu american publicat in revista Genome Biology descrie in premiera modul in care singuratatea cronica influenteaza activitatea sistemului imun.

Dr. Steve Cole (UCLA), autorul studiului, a analizat impreuna cu echipa sa un grup de 14 subiecti. Supusi unui test acreditat pentru evaluarea gradului de solitudine (UCLA Loneliness Scale), 6 dintre acestia s-au incadrat la polul superior (primele 15% procente) iar restul de 8 la cel inferior. Probe de ADN de la toti participantii au fost testate printr-o tehnica speciala ce permite urmarirea activitatii tuturor genelor, iar rezultatul a fost impresionant: nu mai putin de 209 transcriptori genici erau exprimati diferit la cele doua grupuri.

Toate genele in cauza sunt implicate in raspunsul imun, influentand activitatea limfocitelor. Dintre diferentele existente, 78 constau intr-o supraexpresie a genelor respective (sintetizarea unei cantitati mai mari din proteina codificata fata de normal), iar restul de 131 reprezinta o expresie deficitara a genelor la indivizii singuri.

O mare parte dintre genele supraexprimate coordoneaza procesul inflamator, parte esentiala a raspunsului imun, in timp ce genele exprimate deficitar sunt responsabile de apararea antivirala si producerea de anticorpi.

Cercetatorii au exclus posibilitatea ca aceste efecte sa fie datorate altor factori precum nivelul de cortizon circulant, caracterstici demografice, medicale sau psihologice.

Se apreciaza ca nu atat numarul de persoane pe care le cunoastem, ci perceptia subiectiva a gradului de apropiere de acestea este factorul decisiv care duce la singuratate cronica si implicatiile ei, ca de exemplu rata crescuta a mortalitatii si predispozitia la imbolnavire .

Descoperirea mecanismelor prin care singuratatea afecteaza starea de sanatate a individului are un rol cheie in combaterea eficienta a acestora si implicit in cresterea calitatii vietii oamenilor izolati din punct de vedere social.


Bibliografie:
genomebiology.com
www.medicalnewstoday.com
Publicat de :
Rucsandra Dobrota
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Genele sindromului Down protejeaza impotriva cancerului

Cercetatori din Statele Unite spun ca anomaliile cromozomiale care afecteaza oamenii cu sindromul Down ii si protejeaza pe acestia de cancer. Cei cu sindromul Down au o copie in plus a cromozomului 21, o catena lunga de ADN si proteinele asociate care poarta genele; in loc de doua copii, ei au trei.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro