MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 28th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Gena care provoaca scolioza a fost descoperita
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Gena care provoaca scolioza a fost descoperita

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 

Medicii au recunoscut scolioza, o curbare anormala a coloanei vertebrale, inca din vremea lu Hipocrate, dar cauzele care duceau la aparitia acesteia era un mister - pana acum. Pentru prima data, cercetatorii au descoperit o gena care sta la baza acestei afectiuni, care afecteaza aproximativ 3% din copii.

Noua descoperire sta la baza determinarii mecanismului prin care o mutatie genetica poate duce la curbarea coloanei in forma literei C sau S. Gena este cunoscuta sub numele de CHD7.
Relationarea genei cu scolioza a fost facuta de cercetatorii de la Facultatea de Medicina Washington din St. Louis, lucrand in colaborare cu cercetatori ai Centrului Medical Universitar Texas si Spitalul de Pediatrie Scottish Rite, ambele in Dallas, Universitatea din Iowa si Universitatea Rutgers din New Jersey. Grupul a publicat rezultatele cercetarilor in luna mai, in revista American Journal of Human Genetics.

"Acum putem intelege pas cu pas afectarea coloanei in dezvoltarea ei." spune Anne Bowcock, profesor de genetica, medicina si pediatrie. "Daca intelegem baza genetica a afectiunii, putem prezice teoretic cine va face scolioza si sa facem un tratament pentru a preveni deformarea osoasa. Poate dura ani de zile sa ajungem la acest rezultat, dar se va intampla intr-un final."

Cercetatorii au observat un defect al genei CHD7 in scolioza idiopatica. Este cel mai frecvent tip de scolioza, intalnit mai ales la copiii sanatosi si este detectat in mod normal in timpul perioadei de crestere din adolescenta.

Desi cercetatorii stiau deja ca scolioza este o boala familiala, patternul de ereditate ramanea necunoscut. Acest lucru se intampla din cauza mai multor gene care conlucreaza si din cauza influentelor de mediu. Bowcock prezice ca cercetatorii vor descoperi in curand si alte gene implicate in acesta afectiune.

Gena CHD7 joaca un rol critic in mai multe functii ale celulei. Cercetatorii au observat ca lipsa acesteia sau mutatii foarte grave duc la aparitia sindromului numit CHARGE. Copiii nascuti cu acest sindrom mor de obicei in copilarie. Cei care supravietuiesc, au defecte cardiace, retard mintal, probleme genitale si urinare, urechi anormale si hipoacuzie, printre alte probleme. De asemenea vor face scolioza ulterior.

"Acest lucru ne-a facut sa ne aplecam asupra variatiilor genei CHD7 si a faptului ca poate fi implicata si in alte tipuri de scolioza." spune Bowcock.

Cercetatorii au adunat date in legatura cu 52 de familii cu istoric de scolioza la cel putin doi membri. Pacientii aveau o curbare a coloanei de aprozimativ 40 de grade si nu aveau nici o boala, cum ar fi sindromul Marfan, care pot implica scolioza. Cercetatorii au scanat genoamele participantilor le studiu si au analizat informatiile obtinute.

Ei au descoperit ca pacientii cu scolioza au defecte genetice in regiunea care nu codifica proteine. Cercetatorii cred ca acesta mutatie altereaza legarea unei molecule care controleaza activarea genei. In acest caz, ei sunt de parere ca gena este inhibata mult mai des decat ar trebui, lucru care reduce cantitatea de proteina CHD7 produsa.

"Modificarea cantitatii de proteina produsa este subtila, corelandu-se cu instalarea scoliozei, lucru care de obiei are loc gradual." explica dr. Michael Lovett, profesor de genetica si pediatrie.

Cercetatorii vor continua sa caute variatii genice implicate in scolioza, studiind mai multe familii cu aceasta afectiune. Scolioza severa este tratata in mod curent chirurgical sau prin folosirea unui corset, care indreapta in timp curbarea coloanei. Curbari mai mici ale coloanei pot fi monitorizate de medici si nu avanseaza indeajuns de mult incat sa fie necesar un tratament.

www.news-medical.net



Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
Tratament pentru scolioza cunoscut de mii de ani.
0
In loc sa mai aberati legat de gena care cauzeaza scolioza mai bine ocupati-va de urmarirea obiceiurilor celor ce fac scolioza si veti observa ca este o problema simpla de pozitie. Se trateaza prin manipulari osoase de mii de ani si in cadrul bisericii exista Calcatura parintelui Elefterie si in medicina moderna s-a introdus Chiropractica. Asa ca trimiteti oamenii la terapeuti specializati in manipulari osoase si ajutatii sa scape de acest calvar inainte sa ajunga pe masa de operatie cand nu se mai poate face nimic.
Negrei Bogdan , ianuarie 30, 2012 | url

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Gena legata de schizofrenie tine sub control noile celule adulte ale creierului
O gena ce are legatura cu schizofrenia si alte probleme asemanatoare joaca un rol mai important in creier decat au anticipat oamenii de stiinta , potrivit unui nou studiu publicat online in revista Cell, pe 6 septembrie 2007.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro