MedicalStudent.ro

Sunday
May 12th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica ADN-ul in surplus

ADN-ul in surplus

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Cercetatorii au inceput de curand sa speculeze ca cele 96 de procente din genomul uman care nu codifica proteine au un rol important. Inainte se credea ca nu au nici un rol si nu se stia motivul. Acum, cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din California, San Diego, au descoperit o functie importanta al acestui ADN in surplus.

Genele, care reprezinta aproximativ 4% din genom, codifica proteine, "pietrele de temelie ale vietii". O echipa internationala de cercetatori, condusa de dr. Michael G. Rosenfeld, profesor de medicina si cercetator la Howard Hughes Medical, au descoperit ca 96% din materialul genomic ar putea fi important in formarea legaturilor care ajuta organizarea corespunzatoare a pietrelor de temelie. Rezultatele muncii lor au fost publicate in editia revistei Science, din 13 iulie.

"O parte a ADN-ului in surplus poate fi considerata semne de punctuatie care dau sens portiunii genomului ce codifica proteinele." spune autorul coordonator, dr. Victoria Lunyak.

La soareci, ca si la oameni, aproximativ 4% din intregul genom codifica functiile proteinelor; restul, sau ADN-ul in surplus, resprezinta secvente repetitive si care nu codifica nici o proteina. Echipa de cercetatori a studiat secventele de ADN repetitiv numite SINE B2, care sunt localizate in locusul genic al hormonului de crestere, gena legata de procesul de imbatranire si longevitate. Cercetatorii au fost surprinsi sa afle ca secventa SINE B2 este critica pentru formarea legaturilor domeniilor functionale pentru acest locus.

Domeniile functionale sunt parti de ADN din genom care contin semnalele reglatorii si alte informatii necesare pentru a activa sau inhiba o anumita gena. Fiecare domeniu este o entitate, definita de un reglator, cam in acelasi fel in care sensul cuvintelor dintr-o fraza este nuantat de semnele de punctuatie. Datele cercetatorilor sugereaza ca secventele genomice repetitive ar putea fi utilizate la mamifere pentru a organiza domeniile functionale.

"Fara elementele de legatura, portiunea genomului care codifica proteine ar fi ca o secventa lunga de cuvinte, insirate unele dupa celelalte, fara semne de punctuatie." spune Rosenfeld.

Decodificarea informatiei continute in ADN-ul in surplus deschide noi orizonturi in arii de cercetare medicale, mai ales in ceea ce priveste terapia genica. Cercetatorii pot descoperi ca transferul de gene intr-un pacient, fara a transfera si secventele genomului aflate in jurul acesteia, ar face terapia ineficienta.

www.news-medical.net
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Boala Huntington

Boala Huntington, o afectiune neurodegenerativa, afecteaza 30.000 de americani si este incurabila si fatala. Dar o noua descoperire despre modalitatea celulelor de a-si repara ADN-ul indica un mod posibil de a opri sau de a incetini procesul de instalare a bolii. Studiul a fost fondat de Institutul National pentru Sanatate (NIH). "Cum se intampla adesea, cercetarile depre un proces biologic - in acest caz enzimele implicate in repararea ADN - duc la noi descoperiri despre aparitia bolilor si modalitati de prevenire si tratare a acestora." spune dr. Elias A. Zerhouni, director NIH.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro