MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Contravizita Diverticulul Meckel
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Diverticulul Meckel

Evaluare articol: / 18
Cel mai slabCel mai bun 

Diverticul MeckelDiverticulul Meckel reprezinta o reminescenta a canalului vitelin, ce se afla in comunicare cu partea terminala a ileonului. Apare sub forma unei “pungi”, ce prezinta toate cele 3 straturi ale peretelui intestinal. Este cea mai frecventa anomalie congenitala a intestinului subtire si apare la aproximativ 2% din populatie, simptomele manifestandu-se mai des la barbati decat la femei.
Desi malformatia a fost descoperita inca din 1598, ea a fost denumita dupa Johann Friedrich Meckel, cel care i-a descris originea embriologica in 1809.

Fiziopatologie

In timpul dezvoltarii embriologice, intestinul primitiv ramane in comunicare, in partea sa mijlocie, cu vezicula vitelina, prin intermediul canalului(ductului) vitelin. Vezicula vitelina se micsoreaza, pana dispare treptat, in saptamana a 7-a de sarcina, iar canalul vitelin se oblitereaza, se resoarbe si, in mod normal, dispare in totalitate. Dar, la 2% din populatie, obliterarea canalului nu are loc si astfel apar anomalii ale ductului vitelin, precum diverticulul Meckel.

Diverticulul Meckel este situat la nivelul ileonului distal, la 40-60 cm proximal de valvula ileocecala si are aproximativ 3 cm lungime. De obicei, varful sau este liber, dar poate fi si atasat de peretele abdominal anterior. Diverticulul primeste sange de la o ramura a arterei viteline, ce se termina la nivelul acestuia. In mod normal, structura epiteliului este identica cu a intestinului subtire, dar cateodata, o parte din acest epiteliu este similar cu cel regasit la nivelul stomacului. Acest lucru este important, deoarece secretia acida a epiteliului favorizeaza aparitia ulcerului peptic, care poate duce la sangerari neinsotite de dureri si/sau perforari ale peretelui intestinal. Pe langa tesutul de tip gastric, diverticulul Meckel mai poate prezenta tesut de tip pancreatic, jejunal sau chiar asemanator cu cel al glandelor Brunner.

Simptomatologie

In mod normal, aceasta anomalie este asimptomatica, dar, daca exista simptome, ele apar pana la varsta de 2 ani.
Principalul simptom este reprezentat de melena, neinsotita de dureri. Aparitia acesteia se datoreaza ulcerului produs de epiteliul de tip gastric de la nivelul diverticulului, ce determina hemoragii.

In general, simptomele aparute datorita diverticulului sunt sinonime, in mod virtual, cu prezenta unor complicatii. Acestea sunt rezultatul obstructiei, tesutului ectopic (ex, de tip gastric) sau al inflamatiei. Intr-un studiu realizat pe 830 de pacienti de varste diferite, complicatiile aparute erau hemoragia(32%), diverticulita(22%), fistula ombilicala(10%) si alte leziuni ombilicale(1%).

Diverticulita se poate manifesta prin dureri puternice si cateodata voma, ducand la confundarea acesteia cu apendicita. Totusi, diverticulul nu este predispus inflamarii la fel de mult ca si apendicele, deoarece prezinta o deschidere mai larga, putin tesut limfoid si autogolire de continut.
In cazuri mai rare, diverticulul Meckel poate dezvolta tumori sau neoplasme maligne, precum sarcom, adenocarcinom sau limfom Burkitt.

Daca diverticulul este asimptomatic, pacientul poate trai fara a sti de existenta acestuia, eventual descoperindu-l accidental, intr-o investigatie de rutina.

Tratament

Pentru diverticulul asimptomatic, nu este nevoie de tratament, dar daca acesta provoaca hemoragii, el trebuie inlaturat pe cale chirurgicala. In cazul in care este descoperit in cadrul unei alte interventii chirurgicale, de obicei este inlaturat pentru a preveni posibile complicatii.
Prezenta diverticulului se poate confirma prin executarea unei endoscopii sau a radiografiilor abdominale.

Bibliografie:
•    http://emedicine.medscape.com/article/931229-overview
•    http://www.epathology.ro/patologie-sistemica/patologia-aparatului-digestiv/intestinul-subtire-si-gros.html?start=1
•    http://en.wikipedia.org/wiki/Meckel%27s_diverticulum
•    http://www.merck.com/mmhe/sec23/ch275/ch275i.html#sec23-ch275-ch275g-1111

 


Publicat de :
Ruxandra Canarache
Puncte: 782
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
Practica la chirurgie
0
Am vazut eu astazi unul smilies/tongue.gif
Darius , septembrie 06, 2010 | url

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro