MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 28th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Contravizita Cancerul oral

Cancerul oral

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Este diagnosticat anual la mai mult de 30.000 de indivizi in SUA, luand 10.000 de vieti in fiecare an. Diagnosticarea precoce ramane cel mai bun mijloc prin care se asigura supravieturie pacientului si, de ce nu, si calitatea vietii acestuia. La cea de a 85-a sesiune a Asociatiei Internationale de Cercetare Stomatologica, oameni de stiinta de la Universitatea din California - Irvine au prezentat doua metode noi, neinvazive si rapide pentru detectia si diagnosticarea cancerului bucal.

Mai mult de 2/3 din totalitatea cancerelor bucale sunt diagnosticate abia in stadiile avansate. Rata de supravietuire timp de 5 ani este de 75% in cazul pacientilor la care cancerul este localizat la diagnosticare, dar numai de 16% la pacientii care au deja metastaze. Cu cat este diagnosticat mai repede, cu atat are un prognostic mai bun. Delimitarea clara a marginilor leziunilor asigura indepartarea chirurgicala integrala a tesutului care ameninta viata pacientului. Doi factori de baza arata ca detectia timpurie a malignitatii leziunii ar avea un rol mai important decat s-a crezut pana acum.

In primul rand, pentru 96% din cancerele orale, carcinomul scuamos este precedat de leziuni ale mucoasei bucale. Transformarea maligna, care este impredictibila, are loc la 1-90% din leziuni in timp de 5 ani. Deci, cancerul este precedat de leziuni care sunt vizibile cu ochiul liber. O modalitate non-invaziva de diagnostic ar permite monitorizarea regulata a acestor leziuni, detectia transformarilor pe care le sufera leziunea si identificarea tratamentului necesar intr-un stadiu incipient.

In al doilea rand, sunt definite clar grupele de populatie cu risc: consumatorii de alcool, fumatorii, cei care traies in mediul urban, anumite etnii, cei care au o dieta saraca si cei care se expun frecvent la actiunea razelor solare. O diagnosticare rapida si neinvaziva ar putea permite detectia timpurie si monitorizarea pacientilor.

Cecetatorii descriu tomografia optica 3D (3-D OCT) si tomografia optica Doppler (ODT), care arata suprafata si straturile subiacente ale tesuturilor la un nivel paropae microscopic, cu posibilitatea de a inlocui biopsia clasica si tehnicile de histopatologie. Combinate cu polarimetria, acuratetea marginilor leziunii devine vizibila. Scanningul este o metoda nedurereoasa si neinvaziva, care dureaza mai putin de un minut, cu un aparat de marimea unu creion, usor manevrabil.

Rezolutia dispozitivului si capacitatea sa diagnostica il pot impune in cazul necesitatii unei biopsii. Ulterior, aceasta modalitate poate ca va reduce numarul biopsiilor, intrucat arata exact marginile leziunii si poate indica directii de tratament. In combinatie cu probele OCT-vizibile, aceasta modalitate este un mare pas inainte in diagnosticarea cancerelor.(www.medicalnewstoday.com)


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro