MedicalStudent.ro

Friday
Apr 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Stenturile sustinute medicamentos ar trebui folosite cu precautie in infarctul miocardic acut

Stenturile sustinute medicamentos ar trebui folosite cu precautie in infarctul miocardic acut

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

Stenturile sustinute medicamentos sunt extrem de utile in prevenirea reaparitiei stenozei dupa o angioplastie. Totusi, incepand cu anul trecut, au aparut tot felul de indoieli cu privire la siguranta folosirii acestor dispozitive pe termen lung.

Riscul care se presupune ca exista este ca acestea sa se blocheze la mai mult de un an dupa implantare, din cauza trombozelor care apar in urma implantarii stenturilor.

Desi acest lucru este putin probabil (in mai putin de 1% din cazuri), este foarte periculos, ducand la deces la 45% din cazuri. Din acest motiv, se poate considera ca riscul mortal contracareaza efectul benefic al acestor dispozitive in prevenirea reaparitiei stenozei.

Riscul acestor tromboze care apar in urma implantarii stenturilor ar putea fi mai mare in cazul sindroamelor coronariene acute. Exista putine informatii bazate pe studii clinice care sa compare eficacitatea stenturilor sustinute medicamentos cu a celor simple metalice in cazul sindroamelor coronariene acute, in special in cazul infarctului miocardic acut.

Aceste studii includ un numar redus de pacienti cu stenturi sustinute medicamentos, iar majoritatea nu au raportat mai mult de un an dupa implantare.

Studiul a folosit baza de date a "Registraturii Globale a Sindroamelor Coronariene Acute" (GRACE), care contine informatii colectate din 94 de spitale in 14 tari de pe toate continentele pentru a compara procentul de supravietuire a pacientilor care au doar stenturi simple metalice cu procentul de supravietuire a pacientilor care au cel putin un stent sustinut medicamentos.

Procentul de supravietuire a fost similar in primele 6 luni dupa externare, dar dupa acest interval mortalitatea a fost mai ridicata in randul pacientilor cu stenturi sustinute medicamentos. Aceasta diferenta a fost corelata in mod direct cu pacientii tratati pentru infarct miocardic acut si a fost asociata cu un risc crescut fata de un ulterior infarct, fapt care a sugerat ca ar putea avea intr-adevar legatura cu trombozele care apar in urma implantarii stenturilor.

Desi un studiu ca acesta, in care a fost folosita baza de date GRACE (unde pacientii cu stenturi sustinute medicamentos nu sunt similari cu cei carora le-au fost impantate stenturi simple) trebuie interpretat intotdeauna cu precautie, aceasta diferenta intre procentul de supravietuitori (care ramane neschimbata si dupa ajustarile statisticilor pentru a inlatura erorile date de diferentele dintre subiecti) sugereaza ca stenturile sustinute medicamentos ar trebui folosite cu grija in cazul pacientilor cu infarct miocardic acut, cel putin pana atunci cand vor exista suficiente dovezi cum ca acestea prezinta siguranta.

www.news-medical.net
Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Surpriza in blocul operator

Chirurgii canadieni au ramas uimiti cand au observat ca pacientul de pe masa de operatie are sangele verde inchis spre negru, raporteaza The Lancet. Pacientul a fost asemanat cu Mr.Spock, celebrul personaj din serialul Star Trek despre care se stia ca are sangele verde.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro