MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Virusuri care gusta din propriul medicament

Virusuri care gusta din propriul medicament

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

Cercetatorii au descoperit ca este posibil ca unele virusuri mari sa fie purtatori ai unor virusuri mai mici. Nu mai mult decat niste capsule proteice pline cu material genetic, virusurile coexista pe planeta printre noi. Totusi, la fel ca oamenii, cel putin un virus poate intra in contact cu un alt virus – de exemplu in cazul gripei. Virusul gripei inhiba capacitatea virusului gazda de a se reproduce, conform studiului unor cercetatori care au examinat virusurile de dimensiuni mari.

Virusurile sunt mici rapitori bioogici care produc boli, precum banala raceala, gripa, varicela, SIDA. Ei infecteaza animalele, plantele si microorganismele si folosesc masinaria celulara a organismului gazda pentru a se replica. De cele mai multe ori, virusurile sunt particule atat de mici, incat pot fi observate doar la microscopul electronic. Acum cinci ani, bacteriologistul Bernard La Scola si microbiologul Didier Raoult, ambii de la University of the Mediterranean in Marseille – Franta – si colegii lor au identificat intr-o amiba un virus, care era atat de mare incat se putea observa cu usurinta la un microscop optic.

Marimea cromozomilor acelui virus era comparabila cu cea intalnita la bacterii, de aproximativ 10 ori mai mari decat media cromozomilor virali. In timp ce examinau acest nou virus, gigant, cercetatorii au observat ca insasi virusul continea mici particule virale. Ei au numit virusul din interiorul virusului Sputnik, si l-au incadrat in categoria virofagilor, in paralel cu denumirea de bacteriofagi, denumire atribuita virusurilor care infecteaza bacteriile. Spre deosebire de majoritatea virusurilor, Sputnik nu se poate replica de unul singur, intr-o amiba, si deci el coexista numai impreuna cu virusul gigantic.

Virusurile mari, infectate, cresc anormal, cu capsule proteice mai groase, si se inmultesc mai greu, conform unui articol publicat de La Scola si echipa sa de cercetatori in editia din august a revistei Nature. Totusi ei nu stiu daca Sputnik poate fi asociat si altor virusuri.

Sputnik este mic: Are un cromozom circular, lung de aproximativ 18.000 de baze, spre deosebire de virusul gigantic care are un cromozom liniar de 1.2 milioane de baze lung. Cromozomul este un mozaic de 21 gene care codifica diferite proteine. Printre ele, se afla si trei, care se pare ca au fost “rapite” de la virusul gazda, precum si alte gene care se pare ca au fost transferate de la virusurile care infecteaza bacteriile sau alte microorganisme. Virusurile sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a “fura” gene de la alte organisme, dar acum “este pentru prima data cand a avut loc un transfer orizontal de gene intre virusuri,” spune La Scola. Mai mult, 13 dintre genele sale sunt gene complet noi pentru cercetatori. La Scola se asteapta ca si alti virofagi sa fie descoperiti in viitor.

“Aceasta este intr-adevar o observatie fascinanta,” spune Eddie Holmes, biolog evolutionist la Pennsylvania State University in State College. “Este o mare realizare si se pare ca noi am razuit doar suprafata “virosferei”, iar acesta este un exemplu elocvent,” adauga Holmes. Michael Chandler, biolog la Université Paul Sabatier in Toulouse – Franta – spune ca sunt necesare studii mai amanuntite pentru a dovedi ca intr-adevar Sputnik este un virus in adevaratul sens al cuvantului; mai precis cercetatorii trebuie sa demonstreze ca el chiar infecteaza virusul gigant. Dar daca Sputnik este intr-adevar un virus, “ar putea contribui la intelegerea evolutiei virale si schimbul genetic la acest nivel,” adauga Chandler.

Traducerea si adaptarea: Cristian Munteanu

Bibliografie:

1. www.sciencemag.org
2. Wikipedia – enciclopedia libera


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cercetatorii au blocat transmiterea malariei la animalele de laborator

Prin intreruperea canalelor de potasiu ale parazitului malariei, o echipa de cercetatori a reusit sa previna transmiterea acestuia la tantari si deci sa intrerupa ciclul de infectare, la animalele de laborator.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro