MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Caz ce explica de ce unele persoane infectate cu HIV ramân asimptomatice chiar si fara medicamente

Caz ce explica de ce unele persoane infectate cu HIV ramân asimptomatice chiar si fara medicamente

Evaluare articol: / 7
Cel mai slabCel mai bun 

Expertii de la spitalul Johns Hopkins au scos in evidenta faptul ca persoanele seropozitive cu mici cantitati de virus in unitatea de volum de sange pot sa nu faca SIDA datorita sistemului lor imunitar puternic si nu datorita deficitelor genetice virale.

Concluziile lor despre asa-numita supreasoare de elita, publicate în aceasta luna în Journal of Virology, provin din riguroase studii de sânge si genetice de la un cuplu afro-american din Baltimore, în care sotia a fost infectata de sotul ei, cu mai mult de un deceniu în urma.

Spre deosebire de sotul ei, sotia a ramas asimptomatica, a avut constant mai putin de 50 copii virale pe ml3 de sânge si nu a avut nevoie de niciun tratament pentru a tine sub control boala. Barbatul, ca un asa-numit progresor, are un puternic cocktail de droguri pentru a se mentine in stadiul de infectie, stadiu în curs de dezvoltare în SIDA propriu-zis, asa cum au demonstrat analizele virale, avand sute de mii de copii pe ml3 sânge. Cuplul a fost casatorit timp de doua decenii si barbatul a fost utilizator de droguri intravenoase.

Oamenii de stiinta spun ca studiul de caz infirma unele teorii despre supresoarele de elita in care se sugereaza ca este întotdeauna implicat un defect sau o tulpina virala "slabita" care este mai usor de atacat de sistemul imunitar, sau variante genetice care confera un efect protector în supresie.

"Acesta este un caz extrem de rar de co-infectie într-o relatie controlata, de monogamie, care ne-a aratat cum un sistem imunitar puternic a impiedicat replicarea virusului si infectarea altor celule", spune principalul cercetator ce a participat la studiu, specialist in boli infectioase, dr. Joel Blankson.

"Descoperirile noastre dau sperante altor cercetatori deoarece acestea arata ca prima linie a sistemului imunitar, formata din celule kiler T-CD8, poate opri progresia bolii în mod eficient, atunci cand este vorba de o forma patogena a virusului HIV", spune Blankson, un profesor asistent la Facultatea de Medicina a Universitatii Johns Hopkins.

"Mai mult decât atât, forta raspunsului imun nu a fost dependenta de infectarea cu o forma slabita de virus. Si daca nu putem exploata mijloacele prin care aceste celule albe din sânge pot opri virusul, atunci putem sa speram ca vom reusi sa 'invatam' sau sa reprogramam celule sanguine pentru a tinti virusul HIV, "spune el.

In analiza de sânge a fost inclusa si o testare genetica, care a confirmat faptul ca atât sotul cat si sotia au fost infectati cu aceeasi tulpina a virusului HIV si a fost exclusa posibilitatea de a exista deficiente genetice in cazul virusului care a infectat sotia.

"Prezenta acestui detaliu genetic este un rezultat care contrazice teorii ce afirmau cu tarie ca factorii genetici sunt singurii ce joaca un rol de protectie în supresie", spune Blankson.

Utilizand noi teste de laborator care masoara cu precizie raspunsul imun la diferite tulpini de HIV, cercetatori au testat mai intai celule T-atât de la sot cat si de la sotie pentru a vedea daca sistemul lor imun a suprimat replicarea virala. Ei au constatat ca celulele T activate de la sotie au împiedicat replicarea HIV intr-un procent de 90%, în timp ce la sotul ei, celulele T au oprit doar 30%.

Anticorpii anti-HIV din vaccinuri au esuat in general. Blankson spune ca o noua abordare este necesara si ca aceasta poate fi bazata pe observarea actiunii celulelor T atat la supresori cat si la progresori cu scopul de a afla cum sa activeze celule T ale progresorilor sau se le faca sa se comporte precum cele din "supresorii de elita".

www.hopkinsmedicine.org
www.news-medical.net
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Noi cazuri de tuberculoza rezistenta la tratamentul conventional
Tuberculoza este o boală provocată de Mycobacterium tuberculosis, M bovis, M africanum. Conform unui recent raport al OMS numarul cazurilor de tuberculoza rezistenta la antibiotice a crescut la nivel global.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro