MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Cercetatorii au blocat transmiterea malariei la animalele de laborator

Cercetatorii au blocat transmiterea malariei la animalele de laborator

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Prin intreruperea canalelor de potasiu ale parazitului malariei, o echipa de cercetatori a reusit sa previna transmiterea acestuia la tantari si deci sa intrerupa ciclul de infectare, la animalele de laborator.

 

"Prin modificarea genetica a parazitului, acesta nu a mai putut intra in stadii normale ale ciclului sau de viata si nu a mai putut forma oochisti. Intrucat numai parazitii provenind din acesti oochisti pot infecta noi indivizi, am reusit sa prevenim transmiterea bolii la animalele de laborator." explica dr. Peter Ellekvist, de la Universitatea din Copenhaga.

Malaria are un ciclu de viata foarte complex, care incepe cu fertilizarea gametilor parazitilor si formarea unui oochist, in perete gastric al tantarilor. Oochistul formeaza apoi sporozoitii, care ajung in glandele salivare ale tantarului si de aici sunt transmisi la oameni. Parazitul se poate inmulti si asexuat, in interiorul corpului uman. De aceea, pentru a ii intrerupe ciclul de viata, cercetatorii au trebuit sa gaseasca o modalitate de a preveni transmiterea atat de la tantar la om cat si de la individ la individ.

Desi functiile canalelor de potasiu variaza, ele joaca un rol crucial intr-o varietate de procese biologice, influentand capacitatea fibrelor nervoase de a trimite semnale electrice si capacitatea muschiului cardiac de a se contracta ritmic.
Echipa de cercetatori a modificat genetic paraziti, astfel incat sa intrerupa functionalitatea canalelor de potasiu; intr-o prima instanta aceasta interventie nu a avut succes. "Soarecii infectati cu paraziti modificati genetic au murit la fel de repede ca si restul soarecilor." explica dr. Peter Ellekvist. "Totusi, am descoperit ca singurii paraziti care nu aveau capacitatea de a se reproduce erau cei ale caror canale de potasiu nu erau functionale."

Experimentele au intrerupt deci capacitatea de a transmite mai departe boala.

In continuare, cercetatorii trebuie sa analizeze daca parazitii fara canale ionice reactioneaza diferit la medicatia curenta anti-malarie. Un succes le-ar permite mai apoi cercetatorilor sa intrerupa a doua faza a ciclului de viata al parazitului - reproducerea asexuata. Blocand canalele de potasiu, parazitii ar putea fi mai susceptibili la medicatie; testele ulterioare trebuie sa determine daca manipularea canalelor de potasiu afecteaza si alte etape ale ciclului de viata parazitar, cum ar fi dezvoltarea in hepatocitele gazdei.

www.news-medical.net


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cum dezarmeaza apararea gazdei bacteria ce cauzeaza ciuma
Proteinele efectoare sunt “baietii rai” ce ajuta bacteriile patogene sa infecteze gazda , afectand sistemul imun al organismului. In esenta, acestea distrug rezistenta celulei si opresc “alarma”.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro