MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Rolul unei bacterii mortale in lupta impotriva cancerului si a HIV

Rolul unei bacterii mortale in lupta impotriva cancerului si a HIV

Evaluare articol: / 8
Cel mai slabCel mai bun 

Biotehnicienii au sperante mari ca o bacterie care poate duce la intoxicatii alimentare ar putea creste imunitatea organismului asemenea vaccinurilor impotriva bolilor mortale. Aceasta bacterie este Listeria, o bacterie periculoasa care contamineaza legumele si carnea.

 

Infectiile cu Listeria produc decesul a aproximativ 500 de oameni in SUA si intoxicatii serioase a aproximativ 2000 de oameni. Femeile insarcinate sunt de aproximativ 20 de ori mai susceptibile la infectie. Prin urmare poate parea surprinzator ca cercetatorii vor sa administreze aceasta bacterie, Listeria monocytogenes, la bolnavii de SIDA si cancer.

Acest fapt devine probabil deoarece Listeria creeaza un raspuns imun puternic al organismului. Cercetatorii in medicina incearca sa profite de acest lucru prin crearea unei versiuni modificate de Listeria care este mai putin periculoasa, intareste sistemul imunitar si are capacitatea de a patrunde in tumori. Odata ce intra in tumora, scopul acestei bacterii modificate este sa dea ‘lumina verde’ sistemului imunitar sa distruga formatiunea cu acuratete extrema.
”Cand ai de-a face cu cancerul, iti doresti un raspun autoimun si Listeria stimuleaza aceste raspuns’, afirma John Rothman, vicepresedintele dezvoltarii clinice de la Advaxis, care lucreaza la un vaccin ce are la baza Listeria, Lovaxin C.

Cei de la Advaxis au testat siguranta vaccinului pe perioada 2005 – 2007 pe 15 femei cu cancer cervical progresiv, recurent sau avansat, femei la care se incercase anterior un tratament cu chimioterapie, radioterapie si chirurgie, insa fara succes. Femeile au avut simptome care includeau durere de cap, febra si frisoane, pe care Rothman le atribuie rapunsului imun al organismului, facut sa lupte impotriva infectiei cu Liseria.

Compania a ajuns la concluzia ca pacientii au tolerat in general bine Lovaxin C, raspunsul depinzand de taria dozei administrate. O cantitate prea mare de vaccin a dus la aparitia febrei ridicate si scaderi semnificative ale presiunii sangvine. Cu toate acestea rezultatele obtinute sunt incurajatoare, afirma Rothman.

Compania a anuntat ca asteapta sa se inceapa faza a doua a testarilor Lovaxin C in aceasta vara pentru tratamentul neoplaziei cervicale intraepiteliale, caracterizata de o crestere excesiva de celule din cervix cauzata de virusul papiloma uman, virus transmis pe cale sexuala care poate duce la cancer cervical invaziv daca nu este diagnosticat corespunzator si daca este lasat netratat. Advaxis doreste de asemenea sa testeze eficienta medicamentelor in combaterea cancerelor de cap si gat.

Cercetatorii din cadrul acestei firme nu sunt singurii care s-au gandit sa faca din Listeria un vaccin eficient. Aceasta idee dateaza din 1990 cand microbiologii Yvonne Paterson si Daniel Portnov au demonstrat ca acest virus se replica in citoplasma celulelor gazda si ca poate migra dintr-o celula in alta.

Una dintre problemele legate de Listeria este legata de faptul ca desi se reproduce lent in organismul pacientului, poate fi periculoasa pentru suferintele acestuia deoarece sistemul imun este deja compromis, afirma Darren Higgins, profesor de microbiologie la Harvard care a realizat propriile lui experimente pe Listeria pentru a gasi o varianta genetica ce simuleaza sistemul imun dar care nu se reproduce in organism. Acesta este o problema cheie la pacientii cu HIV si la cei care au facut chimioterapie, care distruge de asemenea sistemul imun.

Alte companii incearca realizarea unui vaccin care contine Listeria, in forma moarta, si deci incapabila sa se reproduca, dar capabila sa stimuleze sistemul imun.

‘Marea ingrijorare cu privire la Listeria este ca aceasta poate produce listerioza la pacientii cu sistemul imunitar scazut. Multe bacterii vii cu actiune atenuata introduse intr-un vaccin au abilitatea de a deveni din nou periculoase », afirma Tom Dubensky, cercetator al companiei Anza.

Higgins, cercetator imunolog al Chiles Research Institute si Portland VA Medical Center a scris un articol, Proceedings of the National Academy of Sciences USA in care descria folosirea unei variante de Listeria cu actiune slabita pentru a vaccina maimute cu o doza mai mare a bacteriei.

A functionat: ‘Studiile noastre pe Listeria au demonstrat potentialul de a genera variante genetice de bacterie care pot fi eficiente si in acelasi timp sigure atat pentru indivizii sanatosi cat si pentru cei cu imunitatea compromisa’, a afirmat el, referindu-se la pacientii cu HIV sau care au trecut prin chimioterapie.

Higgins afirma ca Listeria poate fi folosita pentru a realiza vaccinuri improvizate si pentru alte boli decat pentru cancer si HIV, atat timp cat cercetatorii isi pot da seama care sunt tintele impotriva carora trebuie sistemul imun sa lupte.

Unul dintre aspectele pozitive ale acestei bacterii este ca poate ajuta sistemul imun sa lupte impotriva virusurilor in interiorul celulelor, o problema pentru vaccinuri, deoarece Listeria traieste in celule, in loc sa circule prin fluxul sangvin.
Pana acum, totusi, eficienta Listeriei ca parte componenta a vaccinurilor impotriva cancerului sau HIV ramane neaprobata.


www.sciam.com


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Virusul Nilului de Vest da complicatii severe
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Washington si Universitatea de Stat din Utah sunt de parere ca au gasit explicatia pentru o complicatie severa a infectiei cu virusului Nilului de vest.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro