MedicalStudent.ro

Friday
May 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Osul artificial

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Odata cu imbatranirea populatiei, incluzandu-i pe cei de 50 de ani si mai mult, aproximativ 44 de milioane de americani prezinta un risc mare de osteoporoza, care le face oasele fragile si vulnerabile la fracturi grave.

Un profesor de inginerie de la Universitatea Florida incearca sa gaseasca tehnologii care pot inlocui pierderile osoase datorate bolii, si care sa vindece leziuni ale oaselor datorate accidentelor rutiere. Teng Ma, profesor de chimie si inginerie biomedicala la Universitatea Florida si doi colegi au primit suma de 824.000 dolari, de la Departamentul American al Apararii pentru a gasi modalitati de a produce celule osoase in laborator care sa poata fi folosite la pacienti umani.

"Interesul principal al Departamentului de Aparare este dezvoltarea de noi tratamente si terapii pentru personalul militar care a suferit pierderi osoase, din cauza bolilor sau a diverselor leziuni." spune Ma. "Totusi, si alte tipuri de pacienti care sufera de boli osoase pot beneficia de pe urma acestor cercetari."

Ma a subliniat faptul ca grefele de tesuturi obtinute prin bioinginerii sunt eficiente pentru corectarea defectelor oaselor, din boli precum osteoporoza. Una din doua femei si unul din patru barbati cu varsta peste 50 de ani vor ajunge sa aiba fracturi cauzate de osteoporoza, si mult mai multi sunt expusi acestui risc. Aceste fracturi apar mai ales la nivelul soldului, coloanei si incheieturilor.

"Astazi, sunt doua surse de os care pot fi folosite pentru a face grefe - corpul pacientului si cadavrele." spune Ma. "Ambele surse au limitele lor. Este o rezerva limitata de tesut osos care poate fi prelevata dintr-o parte a organismului pacientului pentru a fi grafata in alta. Iar in cazul oaselor prelevate de la cadavre ne lovim de raspunsul imun si de posibilitatea infectiilor virale."

Cercetarile lui Ma implica cultivarea de celule stem umane mezenchimale in laborator, folosind un dispozitiv cunoscut ca bioreactor de perfuzie. Fiecare celula stem are capacitatea de a se divide si de a produce o copie identica cu ea insasi; copia poate deveni apoi o celula "lucratoare", cum ar fi celulele osoase sau nervoase. Prin expunerea celulelor stem la conditii care le mimeaza pe cele intalnite in organism, el incearca sa determine ce tip de celula va rezulta - in acest caz fiind vorba de celule osoase. Celulele osoase vor fi apoi combinate cu un biomaterial, pentru a crea un tesut similar in structura si densitate cu cele ale osului normal.

"Grefele generate prin combinarea celulelor stem ale pacientului cu biomateriale reprezinta o noutate care poate depasi limitele donorului, reduce raspunsul imun si creste eficacitatea in repararea si tratarea defectelor." mai spune Ma. El atentioneaza asupra faptului ca cercetarile cu celule stem pot dura o perioada lunga de timp.

"Nu vom putea sa transplantam tesut osos creat artificial pe baza celulelor unui pacient intr-un an de zile." spune el. "Cercetarile privind celulele stem sunt inca la inceput si avem inca mult de munca, inainte de a fi gata pentru a le folosi in practica medicala.

Colaboratorii lui Ma sunt Bruce Bunnell, un profesor de farmacologie la Universitatea Tulane si Feng Zhao, cercetator la Colegiul de Inginerie FAMU-FSU.

http://www.news-medical.net/
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

O noua sursa de celule stem

O echipa de cercetatori din Kansas, SUA au reusit recoltarea si cultivarea de celule stem provenite din menstra recoltata de la paciente clinic sanatoase. Celulele obtinute, implicate in procesul de angiogeneza asociat proliferarii ciclice a endometrului, au o rata de multiplicare mult mai mare decat a celulor stem recoltate in prezent din cordonul ombilical sau maduva (de numai 20 ore).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro