MedicalStudent.ro

Tuesday
May 21st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Nasul electronic va putea fi folosit pentru diagnosticarea astmului

Nasul electronic va putea fi folosit pentru diagnosticarea astmului

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Un "nas electronic" va fi folosit intr-o zi pentru diagnosticarea astmului, sun cercetatorii care prezinta un studiu preliminar al acestui aparat la Conferinta Internationala a Societatii Americane pentru Torace in 2007. Dispozitivul contine senzori chimici care reactioneaza la prezenta compusilor organici volatili din aerul expirat de o persoana.

"Respiratia unei persoane contine un amestec de mii de compusi organici volatili, care pot fi folositi drept markeri ai afectiunilor pulmonare." spune cercetatorul dr. Silvano Dragonieri, de la Centrul Medical Universitar Leiden, din Olanda.

Nasul electronic este o versiune noua a senzorilor care se foloseau pentru mancare, vin si in industria parfumurilor. Este de asemenea folosit ca un ajutor in lupta impotriva terorismului, prin detectarea explozibililor sau a substantelor toxice din aer.

Un nas electronic raspunde la un anumit miros prin generarea unui anumit pattern, sau amprenta a mirosului, care este analizata si comparata cu amprente deja cunoscute. A fost realizat un nas electronic care poate diagnostica infectiile respiratorii precum pneumonia, prin compararea amprentelor mirosului de la un individ bolnav cu cele standardizate. De asemenea s-a studiat posibilitatea de a fi folosit in diagnosticarea cancerului pulmonar.

In noul studiu, cercetatorii au comparat amprentele a 20 de subiecti diagnosticati cu astm cu 20 de subiecti fara astm, pentru a vedea daca nasul electronic i-ar putea clasifica drept bolnavi sau sanatosi. Subiectii au trebuit sa respire intr-o masca atasata unei pungi, conectata la nasul electronic.

Nasul a reusit sa detecteze care dintre amprente proveneau de la indivizii cu astm, dar nu a avut aceeasi acuratete in determinarea severitatii afectiunii. "Pacientii astmatici din acest studiu fusesera deja diagnosticati cu astm." spune dr. Dragonieri. "Urmatorul pas este verificarea capacitatii de diagnosticare pe care o are dispozitivul. Desi este inca un aparat futuristic, intr-o zi nasul va putea detecta anumite afectiuni."

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Tratamentul Sindromului de apnee in somn obstructiv - Stimulatorul nervos implantabil

Notiunea de apnee de somn a inceput sa prinda contur cu aproximativ un secol in urma. Terminologia de “sindrom de apnee in somn” a fost insa recunoscuta abia la jumatatea secolului trecut, cand datorita investigatiilor disponibile varietatea semnelor si simptomelor, a fost si clasificata. In prezent, sindromul de apnee in somn cuprinde forma obstructiva, centrala si mixta, in functie de fiziopatologie.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro