MedicalStudent.ro

Sunday
May 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Noul antidepresiv-stenturile pe carotide?

Noul antidepresiv-stenturile pe carotide?

Evaluare articol: / 9
Cel mai slabCel mai bun 
Implantarea stenturilor carotidiene este o procedura prin care se insera la nivelul arterelor carotide tubi subtiri metalici, stenturile, in scopul inlaturarii riscurilor stenozelor arteriale, pentru a creste fluxul sangvin cerebral. Totusi, de curand s-a descoperit faptul ca acestea aduc si alte beneficii.

Conform unui studiu aparut in numarul din august al revistei Radiology, implantarea stenturilor in stenozele carotidiene pare sa reduca simptomele caracteristice depresiei, la pacientii afectati de aceasta.

Stenoza arteriala se datoreaza aparitiei in lumenul vasului a unor formatiuni ateromatoase reducand, in cazul arterelor carotide, fluxul sangvin cerebral. Pana in prezent implantarea stenturilor a fost acceptata ca metoda cea mai putin invaziva de restabilirea a oxigenarii cerebrale. Interventia este realizata de medicul interventionist care introduce cu ajutorul unui balon,un stent in vasul ingustat, dupa vizualizarea in prealabil prin metode speciale a arterei.

Conform National Center for Health Statistics, SUA, bolile cerebrovasculare sunt in intreaga lume o importanta cauza de deces. Studii recente au demonstrat faptul ca unora dintre acestea, inclusiv stenozei carotidiene, li se asociaza o gama de simptome depresive, cunoscute ca depresie vasculara. Medicii pun acestea pe seama unei concentratii prea scazute a oxigenului in anumite regiuni cerebrale.

Dr. Mlekusch, impreuna cu colegii sai, a realizat un studiu pe 143 de pacienti cu stenoza carotidiana si 102 persoane, cu varsta si sex similar celor din primul grup, care urmau sa fie supusi angioplastiei la nivelul membrelor inferioare. Tuturor subiectilor studiului li s-a aplicat un chestionar care evalueaza gradul de depresie- Beck Depression Inventory (BDI), o valoare peste 10 a acestuia indicand simptome grave de depresie.

Pacientii cu o stenoza carotidiana avansata (o obstructie arteriala mai mare de 80%) au aratat o depresie mai accentuata (fara ca ei sa cunoasca gravitatea afectiunii lor ceea ce ar putea modifca punctajul la test) comparativ cu a celorlalti subiecti. Din primul grup al cercetarii 84 de pacienti au indicat depresia, iar din grupul celor care urmau sa fie supusi angioplastiei, 17.

La patru saptamani dupa implantarea stenturilor chestionarul BDI a fost aplicat din nou. De data aceasta doar 9,8 procente din pacientii cu stenoza carotidiana mai aratau simptome depresive, spre deosebire de 13% dintre pacientii care fusesera supusi deja angioplastiei.

Dr. Mlekusch sugereaza faptul ca deschiderea arterei carotide printr-o metoda minim invaziva, sub anestezie locala, nu afecteaza pacientul, ba chiar ii reduce simptomele depresive. Astfel s-a demonstrat ca exista un beneficiu neuropsihologic in introducerea stenturilor carotidiene.

Cu toate acestea nu exista inca o indicatie precisa in reducerea simptomelor unor depresii majore prin folosirea stenturilor carotidiene. Mai mult decat atat, nu pot fi neglajate nici riscurile pe care le implica interventia in sine, pentru aceasta fiind absolut necesar si un consult neurologic.



www.brightsurf.com/news/headlines/
www.vascularweb.org/
www.sciencedaily.com
ajp.psychiatryonline.org/


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Scurtă introducere în acupunctură

Controversată, dar totuşi miraculoasă, acupunctura a rămas de peste 5.000 de ani metoda de elecţie în tratamentul diverselor afecţiuni în medicina tradiţională orientală. La modul grosier, acupunctura presupune introducerea de ace fine în anumite puncte de pe corp, cu scopul de a ameliora suferinţe fizice, psihice şi emoţionale. Totuşi, acupunctura nu este singura formă de punctură, fiind doar o formă particulară a acesteia. Alte forme includ presopunctura, care presupune masajul în anumite puncte de pe palmă şi plantă, numite puncte dermoviscerale şi electropunctura, care se ocupă cu stimularea electrică a punctelor de acupunctură şi care are aceleaşi scopuri terapeutice. O ramură cu totul particulară a puncturii este electrodiagnosticul, care studiază măsurarea unor parametri electrici ai tegumentului, în scopul diagnosticării suferinţelor interne (în special gastroenterologice şi circulatorii, dar şi neurologice sau reumatice).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro