MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Crioterapia ar putea reduce durerile din metastazele osoase

Crioterapia ar putea reduce durerile din metastazele osoase

Evaluare articol: / 7
Cel mai slabCel mai bun 
Utilizarea temperaturilor foarte scazute in scopuri terapeutice isi are originea in Anglia, 1845-1851, cand James Amott a utilizat solutii saline pastrate la -20º pentru a “ingheta” diverse tumori maligne in stadii avansate, din regiuni expuse ale corpului. Aceasta metoda avea ca rezultat reducerea dimensiunilor tumorilor si ameliorarea durerilor.

Incepand cu secolul XX metodele utilizate in crioterapie au evoluat (prin folosirea dioxidului de carbon solid sau a oxidului de azot lichid), insa vizau in continuare numai afectiunile maligne ale tegumentului si mucoaselor. Metoda a luat amploare ca utilizare, prin extinderea aplicarii ei la nivel visceral, din 1961, cand Cooper a inventat un aparat modern de criochirurgie. Mecanismul acestui tip de terapie consta in inducerea unei necroze locale, la nivelul tesuturilor ce urmeaza a se reepiteliza.

Cercetari realizate recent par sa confirme ideile din trecut, si anume ca “inghetarea” tumorilor reduce durerile atroce provocate de cancer, extinzandu-le pe acestea la ameliorarea simptomelor din neoplaziile extinse la nivelului sistemului osos, care nu raspund la radiatii sau alte tratamente.

Procesul de inghetare, crioablatia, este utilizat frecvent in prezent pentru a distruge tumorile renale, prostatice si altele. Conform unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Mayo Clinic, Minnesota, s-a constatat ca aceasta metoda reduce durerile provocate de diverse tipuri de cancer, la 80% din pacientii inclusi intr-un studiu. Efectele benefice ale acesteia se intind pe durata a sase luni.

Deoarece in intreaga lume exista numerosi pacienti care sufera de pe seama mestazelor osoase, Dr. Mathew Callstrom, radiolog, a declarat ca studiul realizat isi propune atat ameliorarea simptomelor din aceste afectiuni, cat si imbunatatirea calitatii vietii in urma tratamentului.

Studiul a inclus pacienti care nu au avut un raspuns pozitiv la protocolul de tratament aplicat in cazul pacientilor cu metastaze osoase, sau au refuzat sa il urmeze pe acesta.

Acestia au fost diagnosticati cu neoplazii primare diferite, intre care cancer colorectal, renal, ovarian, tiroidian si melanom- toate dintre acestea cu extindere la nivelul tesutului osos.
Medicii au utilizat imagini realizate prin computerul tomograf pentru a ghida, cu ajutorul acelor mici probe la nivelul tumorilor. Astfel, in acestea, intr-o “incapere“ preexistenta, s-a introdus printr-un tub argon gazos. Acesta a inghetat local, conducand si la inghetarea tumorii.

Conducator al studiului, Callstrom, a declarat ca exista un control destul de bun asupra intregii proceduri.
Pacientii inclusii in studiu, au avut la inceput un scor mediu al durerii in jur de 7.2, pe o scara cu un maxim de 10, ceea ce se considera a fi de o severitate moderata. In urma tratamentului, dupa opt saptamni scorul inregistrat a fost de aproximativ 3.6. Pentru cei care au continuat terapia in 24 de saptamni, scorul a scazut pana la 1.7.

Tehnica pare sa fie foarte bine tolerata de pacienti si nu a marit durerea nici macar la unul dintre subiectii studiului. Cercetatorii intentioneaza sa realizeze studii mai amanuntite in viitor, pentru a da indicatii sigure de folosire a crioterapiei in reducerea durerilor din metastazele osoase.

www3.interscience.wiley.com/
www.reuters.com/article/
www.emedicine.com/
www.nlm.nih.gov/medlineplus


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Lumina, nanotehnologie si farmacodinamie

Folosind mici particule de aur si lumina infrarosie, cercetatorii au dezvoltat un sistem de transport al medicamentelor ce poate elibera molecule diferite de medicament la comanda. Exista deja solutii pentru eliberarea intarziata a pana la doua droguri dar nici vorba de controlul eliberarii, pana acum.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro