MedicalStudent.ro

Friday
Jul 18th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Intelegerea mecanismului de crestere al celulelor stem musculare

Intelegerea mecanismului de crestere al celulelor stem musculare

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Un studiu realizat in SUA a reusit sa puna in evidenta mecanismul prin care celulele stem musculare adulte se activeaza din stadiu dormant, in scopul generarii de tesut nou muscular.

In timpul regenerarii musculare, un raspuns natural la diverse afectiuni sau leziuni musculare, diversi factori induc o transformare la nivelul celulelor stem musculare adulte, ce se finalizeaza cu aparitia de tesut muscular nou, conform cercetatorilor. Desi caile de semnalizare care controleaza regenerarea musculara sunt destul de bine cunoscute, modul in care semnalele conduc la modificari in structura cromatinei nu fusese elucidat.

In studiul nou realizat, oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare in Medicina Burnham au analizat mecanismul prin care semnale intracelulare precise determina modificari epigenetice (modificari ale cromatinei sau ADN-ului in cursul etapelor diviziunii celulare, localizat, fara manifestai sistemice) cand sunt eliberate intr-un mediu in care exista factori proregenerare. Astfel este controlata expresia genelor care regleaza cresterea si diferentierea celulelor stem musculare.

Cercetatorii, condusi de Dr. Pier Lorenzo Puri, au demontrat felul in care doua cai de semnalizare diferite coopereaza pentru a asambla componentele complexelor proteice responsabile de transcriptia specifica celulelor musculare. De asemenea ei au explicat si modul separat de actiune al celor doua cai, si importanta pasilor la care acestea participa in cadrul procesului de transcriere.

Mai mult decat atat, echipa a reusit sa separe din punct de vedere farmacologic cele doua etape, demonstrand ca interferente selectiv diferite conduc la o cascada incompleta de asamblare a complexelor proteice. Astfel nu au facut decat sa confirme faptul ca o modificare oricat de minora a genelor responsabile de aceste procese, inhiba regenerarea musculara.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista Molecular Cell.

Un alt studiu, realizat tot in SUA, a evidentiat mecanismele prin care anumite proteine, Foxo, cunoscute pana in prezent ca reglatoare metabolice, par sa fie foarte importante si in procesul de diferentiere celulara.

Noi date obtinute de la Universitatea Columbia indica faptul ca Foxo1 in cooperare cu o alta clasa de proteine controleaza, in vitro, diferentierea celulelor musculare.

Supraexpresia unei forme active de Foxo1, sau a Notch (proteina din cealalalta clasa), pare sa inhibe diferentierea in vitro a liniei celulare mioblastice la soareci. De asemenea, a fost demonstrat faptul ca la animalele de laborator cu deficit de Foxo1, factorul de diferentiere a mioblastelor, MyoD, este abundent. Aceasta descoperire ar putea fi utilizata in viitor in tratamentul unor afectiuni musculare.


www.sciencedaily.com
www.newsdaily.com


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Neurostimulator pentru durerea cronica

Studiile privind realizarea unui stimulator al maduvei spinarii (spinal cord stimulator-SCS) au fost initiate in 1982, cand Broseta a raportat realizarea unui dispozitiv care a avut o eficacitate de 73% in randul a 18 pacienti cu CRPS (Complex Regional Pain Syndrome). Sindromul se caracterizeaza prin dureri si arsuri la nivelul membrelor, cel mai frecvent cele superioare. Cele doua forme ale sale, distrofia simpatica reflexa si afectarea nervoasa prin leziuni traumatice, sunt relativ rar intalnite, insa posibilitatile terapeutice pentru pacientii afectati sunt foarte limitate.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro