MedicalStudent.ro

Friday
Mar 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Copiii care parasesc orfelinatele au IQ-uri mai mari

Copiii care parasesc orfelinatele au IQ-uri mai mari

Evaluare articol: / 21
Cel mai slabCel mai bun 
Copii salvati din orfelinate si plasati in familii provizorii inregistreaza cresteri ale IQ-ului fata de copiii lasati in urma, concluzioneaza un proiect realizat in Romania, care are profunde implicatii pentru bunastarea copiilor din intreaga lume. Apare astfel o diferenta la granita, intre retard mintal si inteligenta medie la unii tineri.

Cel mai important, copiii scosi din orfelinat inainte de varsta de 2 ani prezinta cele mai mari imbunatatiri - perioada sensibila pt dezvoltarea creierului, dupa cum sustine echipa americana care a condus studiile.

“Cu cat stau mai mult in orfelinat, cu atat IQ-urile lor sunt mai scazute’’, afirma Dr. Charles Nelson III de la Harvard Medical School, cel care a condus studiile publicate in revista Science. “S-a discutat despre luarea copiilor din medii improprii si ducerea lor in medii mai bune”, afirma Nelson.

Cercetarea este deja luata in calcul in influentarea reformelor pentru protectia copilului in Romania, iar UNICEF a inceput sa foloseasca datele pentru a determina numeroase tari care inca depind de orfelinate sa schimba si sa foloseasca foster care systems (program care asigura familii temporare copiilor ale caror familii nu le pot asigura un camin sigur si o hrana adecvata ).

“Cercetarea aduce dovezi stiintifice concrete ale impactului pe termen lung al lipsei calitatii ingrijirii copiilor”, afirma specialistul UNICEF in protectia copilului, Aaron Greenberg. “Partea interesanta este egalitatea impactului atat asupra dezvoltarii cognitive cat si a dezvoltarii intelectuale.

Ca aceste orfelinate nu sunt optime pentru dezvoltarea copilului nu surprinde. Studii recente demonstreaza ca mii de copii adoptati in perioada anilor ’90 din orfelinate neglijente din Europa de Est, China si din alte tari continua sa aiba serioase probleme dupa mutarea cu parintii adoptivi.

Dar cateva intrebari persista. Pentru inceput se pun urmatoarele intrebari : sunt acesti copii din orfelinate mai putin sanatosi ? Cat de mult afecteaza neglijenta si lipsa stimularii in primele luni de viata si cat timp persista deficientele cauzate de acestea?

Noul studiu este una din primele investigatii care gaseste raspunsuri intr-un mod unic : cercetatorii americani au distribuit intamplator 136 de copii din sase orfelinate bucurestene in familii cu parinti special pregatiti si platiti pentru studiu sau i-au urmarit in orfelinate.(Romania nu avea foster care systems in 2000 cand au inceput studiile).

Echipa a ales copii aparent sanatosi si carora le-a fost testata permanent dezvoltarea creierului in timpul cresterii, inclusiv depistarea celor care in cele din urma au fost adoptati de catre familii. Pentru comparare, au testat si abilitatile cognitive ale copiilor care nu au fost niciodata institutionalizati.

Cercetatorii au descoperit ca in jurul varstei de patru ani si jumatate, tinerii din familiile provizorii au inregistrat la testele de IQ cu aproape 10 puncte mai mult decat copii lasati in orfelinat. Copiii care au parasit orfelinatul inaintea varstei de 2 ani au inregistrat cu aproape 15 puncte mai mult.

Nelson a comparat varstele la care copiii au fost integrati in familiile provizorii. Fiecare luna in plus petrecuta in orfelinat pana la varsta de 3 ani echivala cu aproape jumatate de punct mai putin fata de cei din afara orfelinatului.

Copii crescuti in mediul lor natural inregistreaza cu 10-20 de puncte mai mult decat cei din familiile provizorii.

Ce va insemna asta mai tarziu?
Testele de IQ nu arata cat succes au oamenii in viata, iar Nelson a inceput sa testeze si copiii intre 7 si 8 ani. Este posibil sa descopere ca acestia vor recupera pe parcurs.

“Parintii trebuie sa se astepte ca este foarte probabil ca un copil sa aiba probleme de dezvoltare mai greu de ameliorat cu cat este luat la o varsta mai mare din orfelinat”.

Guvernul roman a solicitat studiul si a inceput propriul program foster care system imediat dupa. Rezultatele studiilor recente acrediteaza influentarea recentei prohibitii asupra copiilor institutionalizati sub 2 ani daca acestia sunt inapti.

www.intelihealth.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Slabit! Formula Noua!
Milioane de oameni din lumea intreaga sufera de obezitate, dar nu exista inca o solutie magica , revelatoare . Cu toate acestea , un cercetator tanar de la Universitea din Hebrew, Jerusalim, simte ca a descoperit o solutie, cu care va revolutiona lumea medicala, prin “magia slabirii fara senzatie de foame”.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro