MedicalStudent.ro

Monday
Apr 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Personalitati GRIGORE T .POPA
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

GRIGORE T .POPA

Evaluare articol: / 17
Cel mai slabCel mai bun 

Personalitate de prestigiu international, medic, profesor, creator de scoala si scriitor, Gr.T.Popa este unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai invatamintului medical din Romania.

ImageSavantul român s-a nãscut la 1 mai 1892 în comuna Surãnesti (actualmente Emil Racovitã) din judetul Vaslui, într-o familie de tãrani. Înfruntând mari lipsuri materiale, tânãrul a încheiat cu succes studiile secundare la Liceul National din Iasi, dupã care, în 1911, s-a înscris la Facultatea de Medicinã din Iasi.

La 15 ani, Grigore T. Popa tradusese "Generelle Morphologie der Organismen" a lui Ernst Haeckel si obtinuse din partea vestitului biolog de la Iena permisiunea de a o publica in Romania.

O intamplare nostima a scos in evidenta calitatea de viitor anatomist:Grigore T.Popa a lesinat la primele ore de disectie. Batranul laborant care l-a reanimat turnandu-i o caldare de apa in cap a zis: "Aista ajunge doctor cand oi ajunge eu mitropolitul Iesilor".

Peste cinci ani avea sã fie numit preparator la Institutul de Anatomie condus de profesorul Francisc I. Rainer. Dupã ce în rãzboiul din 1916-1918 a activat ca medic de batalion în unitãtile sanitare de pe linia frontului, în 1920 obtine titlul de doctor în Medicinã si Chirurgie si este numit asistent la catedra de Anatomie.

În acelasi an devine sef de lucrãri la catedra similarã de la Bucuresti, unde se transferase profesorul Rainer. Grigore T. Popa s-a remarcat în Capitalã atât prin munca didacticã si stiintificã pe care a desfãsurat-o neobosit, cât si printr-o consecventã atitudine democratã, aceasta într-o perioadã istoricã de dezlãntuire a extremismelor politice.

În perioada 1923-1927, el a ocupat postul de profesor de Anatomie si Antropologie la Institutul de Educatie Fizicã din Bucuresti.

Destinul sãu a luat un nou curs în 1925, când i s-a acordat o bursã Rockefeller. La Chicago a efectuat, în 1925-1926, studii de Embriologie si Neuroanatomie; la statiunea biologicã marinã Woods Hole a întreprins, în vara lui 1926, cercetãri de Embriologie experimentalã si Anatomie comparatã, iar la Londra a abordat, în 1927-1928, teme de Anatomie, Antropologie si Biologie.

Astfel ,in 1930, ramane in istoria endocrinologiei prin descoperirea sistemului vascular port hipotalamo-hipofizar impreuna cu australianca UNA FIELDING ,in perioada cand lucrau impreuna la Londra. Lucrand in laboratorul profesorului Rainer din Bucuresti, profesorul Popa incepuse inca de atunci
studiul vaselor sangvine, care adesea sunt foarte clar vazute la autopsii trecand de-a lungul tijei hipofizei umane. La sugestia profesorului Eliot Smith, profesorul Popa si Una Fielding au realizat acest studiu prin disectia a 40 de cadavre adulte, 10 feti de varste diferite, dar si de caini, pisici, porci, cai si oi. S-au facut sectiuni seriale frontale sagitale si transversale si s-a folosit injectarea cu cerneala de India. Aceste cercetari au fost comunicate in 1930 la Anatomical Society of Great Britain and Irland University College (Londra) si publicate in „The Lancet”, pag. 238. Aceste lucrari sunt republicate la Academia Romana in extenso in 1933 si 1935.

La Conferinta Lister, profesorul Harvey CUSHING a dat un rezumat magistral al faptelor legate de cooperarea functionala intre corpul pituitar si hipotalamus. Impreuna cu G.W. HARRIS publica in 1938 o lucrare experimentala „A tehnique for operations on the hypotalamo-hypophisial region of the rabbit”. Prin experimentul lui, G.T. Popa a descifrat prin testele efectuate mecanismul foarte fin al secretiei hipotalamusului si al legaturii hipotalamusului cu hipofiza, demonstrand unitatea hipotalamohipofizara intrevazuta de CUSHING.

.Descrierea sistemului port-hipofizar a fost apreciatã ca realizarea stiintificã cea mai importantã a savantului român. Nu trebuie însã uitate nici alte lucrãri ale acestuia, precum investigatiile privind structura functionalã a pericardului, a meningelor sau a spermatozoizilor, dubla inervare a fibrei musculare, prezenta în lichidul cefalo-rahidian a cerebrostimulinei si multe altele

În 1936, a înfiintat revista literarã „Însemnãri iesene”, pe care a dirijat-o alãturi de M. Sadoveanu, G. Topârceanu si M. Codreanu.

Instalându-se în 1942 în Capitalã, s-a preocupat, deopotrivã cu activitatea pedagogicã si stiintificã, de orientarea pe plan cultural si politic a opiniei publice, dând dovadã de mult curaj în luãrile sale de pozitie. Era firesc ca profesorul Popa sã devinã o tintã predilectã a atacurilor organizate de oficialitãtile prosovietice.

Asa se explicã si încercãrile de minimalizare a meritelor sale pe plan stiintific. In Bucuresti, a publicat, in patru volume, a 27-a editie, adaugita, a tratatului de anatomie descriptiva si aplicata a lui Gray, intr-o vreme in care studentii disecau ei insisi, 20 de ore pe saptamana, repartizati cate patru la doua cadavre pe an.Spre sfarsitul anului universitar a fost inlaturat abuziv.

Se zvonea, pe vremea aceea, ca trecutul legionar l-ar fi determinat pe Gr. T. Popa sa paraseasca capitala Moldovei. Oricare ar fi fost insa motivul, plecarea din Iasi pare sa-l fi privat pe profesor de o sansa rara.

Pentru descoperirea din 1930, Gr.T. Popa ar fi fost propus pentru acordarea Premiului Nobel in Medicina. Insa conducerea Facultatii de Medicina din Iasi se pare ca a raspuns Comisiei "Nobel" cu date false. "Mi-a povestit un profesor de aici cum decanul de atunci, Vasile Rascanu, taranist devenit comunist, a scris ca tatal meu este mort si a fost un nume necunoscut. El traia in Bucuresti si era decanul Facultatii de Medicina", declara, in urma cu doi ani, pentru Ziarul de Iasi, Grigore Gr. Popa, fiul marelui profesor.

În 1947, dupa ce profesorul Popa a fost înlãturat brutal de la catedrã si amenintat cu privarea de libertate, s-a hotarat sã se refugieze într-un domiciliu secret. Publicul n-a mai stiut nimic despre el pânã la 18 iulie 1948, când s-a anuntat încetarea sa din viatã, deznodãmânt pe care autoritãtile n-au avut însã interesul sã-l clarifice.

Grigore T. Popa reprezinta „sistemul port” intre endocrinologia istorica si endocrinologia moderna. Ca un omagiu adus memoriei marelui savant, Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi ii poarta numele.


Publicat de :
Mihaela Selescu
Puncte: 689
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
...
0
Un savant roman intrat in uitare in zilele noatre, ca si Eminescu, pentru ca deranjeaza.
Eu multumesc pentru acest articol.
Doamne ajuta!
Radu Marian , februarie 13, 2016

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro