MedicalStudent.ro

Saturday
Apr 20th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Sunt infectiile microbiene responsabile de aparitia bolilor mentale?

Sunt infectiile microbiene responsabile de aparitia bolilor mentale?

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Schizofrenia este o boala devastatoare. Un procent din populatia lumii sufera datorita simptomelor acestei boli: halucinatii, psihoze si abilitate diminuata a perceptiei. Aceasta boala distruge relatiile interpersonale si ii face pe suferinzi incapabili sa isi pastreze o slujba. Ce anume ar putea avaria atat de tare creierul? In conformitate cu noile cercetari in domeniu, vinovatul este surprinzator : gripa.

A fi condamnat la o viata intreaga de tratament sever cu medicamente antipsihotice suna a fi departe de un guturai sau o febra. Si totusi, studiile au aratat in nenumarate randuri o legatura intre schizofrenie, infectii prenatale si virusul gripal si alti microbi; se pare ca mamele care sufera de infectii in timpul sarcinii dau nastere unor copii cu predispozitie spre schizofrenie.

In 2006 oamenii de stiinta de la Univesitatea Columbia sustineau ca pana la o cincime (20%) din cazurile de schizofrenie sunt provocate de infectii prenatale.
Doctorii cunosc de multi ani cum ca sifilisul si infectiile streptococice netratate duc la probleme psihice severe.

In prezent, numerosi cercetatori sustin ca bacteriile sunt cauza a diverse boli mentale despre care se credea ca au la baza defecte fiziologice sau neurologice. Cea mai clara dovada este cea in cazul schizofreniei, dar si autismul, depresia bipolara si boala obsesiv-compulsiva au fost la randul lor asociate cu infectii bacteriene, virale sau parazitice in din viata intrauterina, in copilarie sau maturitate. Unele dintre aceste infectii pot afecta creierul in mod direct, in timp ce altele pot declansa un raspuns imunitar ce poate afecta dezvoltarea creierului si a celulelor neuronale intr-o boala autoimuna.

In timp ce se incearca gasirea adevaratei legaturi intre infectii si boli neurologice, se anticipeaza deschiderea unor noi drumuri catre o lume a masurilor preventive. In cele mai multe cazuri, un simplu vaccin sau medicamentele antimicrobiene ar putea scapa organismul de o infectie inainte ca aceasta sa afecteze creierul.

Daca sistemul nostru imunitar este responsabil, in acest caz am s-ar putea dezvolta medicamente care sa impiedice afectarea creierului.

Oamenii de stiinta spera ca aceste dezvaluiri ii vor ajuta sa creeze noi medicamente sau sa utilizeze medicamentele deja existente. Cateva studii sugereaza ca medicamentele antipsihotice au un efect subtil asupra sistemului imunitar.
Ina Weiner, psiholog al Universitatii din Tel Aviv, a dus aceasta idee un pas inainte. Ea s-a intrebat daca medicamentele antipsihotice ar putea preveni schizofrenia – si nu doar sa ii trateze simptomele. Dupa cum Weiner a explicat la conferinta Organizatiei Internationale de Cercetari asupra Creierului in 2007, ea a expus soriceii in viata intrauterina la o substanta chimica a sistemului imunitar ce a produs la multi dintre acestia simptoame si anomalii ale creierului asemanatoare efectelor schizofreniei in oameni.

Administrarea antipsihoticelor imediat dupa aparitia acestor simptome nu numai ca a prevenit un comportament schizofrenic in viitor, dar chiar a impiedicat schimbarile fizice la nivel cerebral, precum un hipocampus micsorat ce insoteste schizofrenia.

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda la ora actuala ca toate femeile insarcinate sa isi faca vaccinuri antigripale – o propunere periculoasa in cazul in care raspunsul imun, si nu infectia insasi, este responsabil pentru afectarea creierului in stadiu fetal, risc care, se pare, nu a fost luat in calcul.

Cercetatorii nu pot inca prezice cat de des un raspuns imun prenatal ar putea duce la dafectarea creierului in stadiu fetal, dar chiar daca acest lucru se intampla la mai putin de 1% din cazuri, vaccinarea unei intregi populatii de femei insarcinate ar putea afecta mii de copii.

Cercetatorii spera ca, in timp ce ei continua sa dezvaluie cauzele complexe ale bolilor mentale, se vor apropia de premiul final: un leac.

„Cel mai important lucru, cand ai de-a face cu tulburarile mentale, este sa le previi", spune Brown de la Universitatea Columbia. „Daca infectiile joaca un rol cauzal, atunci deja avem un numar de solutii noi pentru viitor. Cred ca acesta ar putea fi doar varful aisbergului."

www.sciam.com
www.thought-criminal.org
yourtotalhealth.ivillage.com


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Sperante in reducerea durerii neuropate
Este cunoscut tuturor faptul ca diverse manevre precum apropierea mainii de flacara sunt deosebit de dureroase. Pentru unii oameni insa, simpla atingere a unor obiecte sau invelitul cu o patura, pot reprezenta stimuli durerosi. Acestia sufera de durere neuropata.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro