MedicalStudent.ro

Thursday
May 09th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Soarecii mutanti dau sperante pentru pacientii cu autism

Soarecii mutanti dau sperante pentru pacientii cu autism

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Soarecii care au o gena umana mutanta implicata in aparitia autismului prezinta un comportament antisocial, dar o inteligenta crescuta, asemanatoare cu cea a personajului principal din filmul "Rain Man", spun cercetatorii de la Centrul Mediacal Southwestern UT.

Studiul facut de acestia arata de asemenea modul in care mutatia afecteaza functiile neurale si se ajunge la un model animal care permite studiile ulterioare cu privire la aceasta afectiune.

"Este o incercarea de a face o cat mai fidela replica a acestei boli complicate, care are drept simptom incapacitatea de a folosi in mod eficient limbajul." spune dr. Thomas S., principalul autor al studiului, care apare in editia online a Science Express si care va fi pulblicat in revista Science.

"Orice model facem nu va fi mai mult decat o aproximare a afectiunii la om." a avertizat el.

Bolile din gama autismului acopera o intreaga plaja de afectiuni si simptome, de la retard mental sever si pana la afectiuni sociale minore. In general, pacientii cu autism au probleme in ceea ce priveste interactiunile sociale, cum ar fi mentinerea contactului vizual sau interpretarea limbajului corpului. Este posibil sa aiba un comportament stereotip, ca de exemplu sa fie obsedati cu alinierea obiectelor. In filmul "Rain Man", personajul principal nu putea sa lege nici un fel de legaturi sociale si devenea stresat atunci cand rutina sa zilnica era intrerupta; totusi, facea mental calcule matematice exceptionale.

Aproximativ 1,5 milioane de oameni din SUA prezinta afectiuni din spectrul autismului, baietii fiind afectati mai des decat fetele.

Anumite cazuri de autism sunt de cauza genetica si au fost asociate cu mutatii care afecteaza molecule numite neuroligine, cu rol in legarea celulelor neuronale intre ele.

In ultimul studiu, cercetatorii au introdus o forma mutanta a moleculei neuroligin-3 umana, la soarecii de laborator. Apoi au testat interactiunile sociale ale acestora, prin introducerea unui soarece necunoscut in cusca. Soarecii modificati genetic au petrecut mai putin timp in preajma soarecelui strain decat ar fi facut in mod normal si au preferat sa isi petreaca timpul cu obiecte inanimate.

Soarecii modificati genetic s-au descurcat mai bine decat cei normali in ceea ce priveste invatarea unui labirint cu apa, in care trebuiau sa gaseasca si sa invete locatia unei platforme subacvatice. Ei au invatat mai repede si unde se afla platforma, dupa ce a fost mutata din locul intial.

"Cand manipulezi un creier, de obicei nu ii aduci imbunatatiri." a spus dr. Thomas S. "Faptul ca avem imbunatatiri este foarte bine. Arata ca schimbam ceva specific; afectam modul in care creierul proceseaza informatia."

Alte teste de coordonare si pentru abilitatile motorii au avut rezultate normale, aratand astfel ca modificarile induse la nivel cerebral sunt specifice.

Cercetatorii au studiat si patternul activitatii electrice cerebrale. In mod normal, anumite celule nervoase intarzie sau opresc alti neuroni in a transmite impulsurile electrice, in timp ce alte celule stimuleaza actiunea celulelor vecine. S-a observat ca in cazul autismului este prezent un dezechilibru in patternul normal.

Celulele nervoase ale soarecilor modificati genetic aveau o actiune inhibitorie mult mai puternica decat cea care a fost inregistrata la soarecii normali, desi numai aproximativ 10% din cantitatea de neuroligin-3 era prezenta. Descoperirea a venit ca o surpriza, intrucat alte studii au indicat ca pierderea actiunii inhibitorii ar fi implicata in afectiuni din gama autismului, spun cercetatorii.

Rezultatele indica faptul ca centrarea pe actiunea inhibitorie ar putea fi o cale de tratare a comportamentului autist.

www.news-medical.net
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Sursa implantabila de dopamina

Implantarea de generatori dopaminergici in celulele nervoase a dus la ameliorarea simptomelor bolii Parkinson la primate, convorm unui studiu facut pe maimute de catre Spitalul Universitar Navarra. Studiul a fost condus de dr. Mar'a Rosario Luquin Piudo, neurolog la acest spital si la alt centru medical al Spitalului Navarra, CIMA (Centrul de cercetare pentru medicina aplicata).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro