MedicalStudent.ro

Monday
May 13th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Progesteronul - un nou tratament postTCC

Progesteronul - un nou tratament postTCC

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
Traumatismele craniocerebrale prezinta atat etiologii diverse - accidente rutiere, agresiuni, cazaturi – cat si manifestari clinice variabile ca amploare si ca nivel de afectare a functiilor cerebrale. Pana acum nu s-a gasit medicamentul sau tratamentul care sa unifice toate aspectele unui traumatism cranian.

Tratamentul ce se aplica in cazul unui TCC este unul adaptat in functie de toate aceste variabile, pornind de la interventii chirurgicale in cazul unui TCC cu hematom subdural si continuand cu simplul tratament medicamentos in cazul edemului cerebral...

In 2006 s-a dat startul unui studiu de 3 ani, finantat de “National Institute of Neurological Disorders and Stroke” (SUA), cunoscut sub numele de ProTECT – Progesterone for the Traumatic Brain Injury, Experimental Clinical Treatment – ce incearca sa demonstreze ca progesteronul administrat timp de 3 zile intravenos la scurt timp dupa un TCC poate scadea rata mortalitatii pacientilor cu pana la 50%, comparativ cu efectul placebo.

Efectele progesteronului postTCC au fost observate foarte mult timp doar pe animale, acest studiu fiind primul in care hormonul este testat direct pe oameni. Cercetatorii au hotarat sa incerce o asemenea premiera datorita datelor preclinice incurajatoare ce arata ca progesteronul poate reduce edemul si poate preveni pierderile neuronale.

Primul esantion asupra caruia s-a efectuat studiul a fost compus din 100 de pacienti (inscrierea in studiu s-a facut in medie dupa 5.9 ore de la producerea traumatismului), dintre care 77 au fost tratati cu progesteron iar 23 cu placebo.

Rezultatele au fost nesperat de bune – la 30 de zile posttraumatism rata mortalitatii in grupul tratat cu progesteron a fost de 13%, fata de 30% din grupul placebo. In plus efectele secundare au fost minore, progesteronul fiind bine tolerat de catre pacienti.

Autorul principal al studiului, dr. Davis Wright (Emory University, Atlanta, SUA) precizeaza ca studiul trebuie sa demonstreze in primul rand siguranta tratamentului cu progesteron, pentru ca in cativa ani sa devina poate medicamentul de electie impotriva sechelelor posttraumatisme cerebrale, dupa 30 de ani in care nu s-a descoperit nimic.

Datele obtinute de echipa de cercetatori au aratat ca efectele progesteronului pot fi si mai benefice, daca e administrat imediat dupa un TCC. Studiile preclinice au aratat ca hormonul inhiba cascada imuna citotoxica – permitand astfel organismului sa refaca bariera hematoencefalica, reduce raspunsul inflamator, scade rata de apoptoza si poate chiar sa stimuleze recuperarea dupa leziuni corticale, cerebrale sau ale maduvei spinarii.

Urmatoarea faza a studiului condus de dr. Wright este de a aplica tratamentul unui grup de 1000 de pacienti si mai apoi sa extinda studiul si in sfera pediatrica pentru a incerca o cat mai buna recuperare a cazurilor de traumatisme la copii, ce prezinta un potential mult mai mare de verificare a ipotezelor de refacere a tesutului nervos dupa tratamentul cu progesteron.

Sa fie oare progesteronul adevaratul neuroprotector de care atatia pacienti ar avea nevoie? Studiul e in plina desfasurare...

Bibligrafie
1. Progesterone Promising in Traumatic Brain Injury
2. Progesterone May Benefit Patients With Acute Traumatic Brain Injury
3. Progesterone
4. Acute Brain Injury

 


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Pattern-uri cerebrale modificate dupa vindecarea anorexiei

Exista multiple studii care semnaleaza modificari ale activitatii cerebrale la pacientii anorexici, interesand in special arii ce coordoneaza anxietatea, perfectionismul si imaginea de sine; se sugereaza chiar existenta unei predispozitii genetice la dezvoltarea bolii, legata de slaba vascularizatie a unei anumite zone cerebrale.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro