MedicalStudent.ro

Friday
May 10th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Oprirea neurodegenerarii

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Studii realizate recent in domeniul neurostiintei aduc noi sperante pacientilor varstnici cu diferite probleme neurodegenerative. Injectarea celulelor sanguine prelevate din cordonul ombilical uman s-a dovedit a fi un stimulent deosebit de bun pentru creierul animalelor de experienta, conform unui raport al Universitatii din Florida de sud.

Oamenii de stiinta au constatat faptul ca injectiile aduc imbunatatiri in activitatea din regiunea perihipocampica si a hipocampului si secundar, o reinnoire a celulelor stem neurale.

Studiul isi propune ca la final sa se foloseasca acest tip de injectii in terapia umana curenta pentru a revitaliza si imbunatatii activitatea in sistemul nervos central al persoanelor in varsta. Rezultatele au fost publicate in BMC Neuroscience.

Unul dintre coautorii studiului, Alison Willing, de la Centrul de excelenta pentru imbatranirea si regenerarea cerebrala, a explicat cum neurogeneza scade in mod dramatic o data cu inaintarea in varsta, deoarece substantele nutritive ajung din ce in ce mai putin in regiunea cerebrala, ca urmare a scaderii fluxului sangvin.

O ipoteza ce ar putea explica cresterea neurogenezei in urma injectiilor cu celule sanguine prelevate din cordonul ombilical consta in scaderea proceselor inflamatorii pe care celulele amintite o induc.

Autoarea principala, Carmelina Gemma, de la James A. Haley Veterans Administration Medical Center, sustine ca scaderea neurogenezei odata cu avansarea in varsta se produce in principal datorita reducerii proliferarii celulelor stem cerebrale, si nu neaparat apoptozei unor celule deja existente.

La nivel cerebral exista doua centre de celule stem, unul dintre acestea fiind situat la nivelul hipocampului. Ca si la nivelul altor organe, celulele progenitoare provin din diviziunea unora asemenea lor. Daca cele din urma isi pierd capacitatatea de a genera noi celule, in timp se instaleaza scleroza zonei. Unul dintre factorii stressori ce ar putea opri inmultirea celulelor stem, este inflamatia.

Dupa ce soarecii “batrani” utilizati in experimente au primit o singura doza din tratamentul cu celule sanguine prelevate din cordonul ombilical, proliferarea celulara cerebrala a crescut semnificativ in primele 24 de oare, si a continuat pentru mai mult de 15 zile.

Cercetatorii au demonstrat ca injectiile pot reduce neuroinflamatia. Rezultatele acestora cresc posibilitatea demararii unor noi etape de testare, pentru ca pe viitor aceste injectii sa fie utilizate in terapia unor afectiuni neurodegenerative, restabilind anumite functii cerebrale ce se pierd o data cu varsta.

www.medicinenet.com
www.psychologymatters.org


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Simptomele autismului pot aparea inca de la 14 luni
Autismul este o afectiune care influenteaza 1 din 150 de nou nascuti, boala constand intr-un deficit de interactiune si comunicare, dar acest lucru neputand fi diagnosticat pana la varsta de 2, 3 ani. Se pare ca nu si de acum in colo!
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro