MedicalStudent.ro

Friday
May 10th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Eritropoietina ar putea avea efecte antidepresive

Eritropoietina ar putea avea efecte antidepresive

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

Eritropoietina, hormon produs in principal de rinichi ( 90%), dar si de catre ficat, este responsabila de diferentierea si proliferarea globulelor rosii. Aceasta glicoproteina are actiune asupra eritroblastilor din maduva hematogena. In caz de insuficienta renala, scaderea sintezei ei poate conduce la anemie.

Pe langa aceasta functie, demult cunoscuta, recent s-a constatat faptul ca eritropoietina ar putea avea efecte si in sistemul nervos central, fiind eficace in combaterea depresiei. Studiile ce sustin aceasta ipoteza au fost realizate in Marea Britanie.

Conducatoarea testelor realizate, Kamilla Miskowiak, de la spitalul Warneford, Oxford, impreuna cu colegii sai, a inclus in experienetele efectuate pacienti sanatosi carora li s-au facut injectii cu solutie salina, sau cu 40.000 IU de eritropoietina. La o saptamana de la acest « tratament », subiectilor le-a fost realizat un RMN functional, dupa ce acestora le-au fost prezentate fete fericite, triste sau cu o expresie neutra. Voluntarilor li s-a cerut sa indice ce le inspira fizionomiile prezentate, in functie de stare pe care acestea le-o induceau.

Kamilla Miskowiak a declarat ca rezultatele experimentelor sustin ideea conform careia eritropoietina, afecteaza in sens pozitiv functia neurocognitiva, putand reprezenta un potential tratament impotriva depresiei, in viitor.
Rezultatele studiului au fost publicate in Biological Psychiatry.

Echipa a descoperit faptul ca eritropoietina reduce raspunsul neural, in cazul vizualizarii unor fete infricosatoare, actionand la nivelul cortexului parieto occipital. Eritropoietina nu a actionat propriu-zis asupra atentiei subiectilor, acestia fiind capabili sa indice expresia fetei, insa le-a redus acestora senzatia neplacuta, secundara.

In concluzie Miskowiak a subliniat necesitatea continuarii studiilor in ceea ce priveste eritropoietina, si a sustinut ca introducerea acesteia in tratamentul clinic al depresiei ar putea reprezenta un pas inainte. Pana in prezent eritropoietina a fost obtinuta si in laborator prin tehnologia ce utilizeaza ADN recombinant. Aceasta a fost utilizata in tratamentul persoanelor cu anemie severa, ca urmare a insuficientei renale sau a unor alte boli cronice.

Interesant de amintit este faptul ca eritropoietina este folosita, sau cel putin a fost folosita, ca « drog » pentru imbunatatirea performantelor sportive (concentratii mari ale ei au fost frecvent gasite la participantii Turului Frantei, ceea ce a atras dupa sine interzicerea administrarii ei inaintea compentitiilor). Totusi nu sunt deloc de ignorat, efectele ei adverse in aceasta situatie, care apar secundar deshidratarii.

www.medscape.com/
www.elsevier.com/wps/find/
www.medterms.com/

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Ceasul propiu al organismului

O mica parte a creierului ar putea schimba programul somnului, pentru a se sincroniza cu ora meselor. Se stie de mult timp, ca vietuitoarele nocturne, cum ar fi soarecii si liliecii, isi schimba perioada de somn, daca mancarea se gaseste numai ziua. Dar gasirea partilor creierului responsabile pentru aceasta schimbare este dificila.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro