MedicalStudent.ro

Sunday
May 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Nanomedicina deschide calea in regenerarea neuronala

Nanomedicina deschide calea in regenerarea neuronala

Evaluare articol: / 10
Cel mai slabCel mai bun 
Se cunoaste faptul ca neuronii traumatizati din SNC nu se refac datorita vitezei mici de regenerare, dar si datorita mediului inhibitor creat de celulele gliale. De aceea se incearca corectarea acestor lipsuri la nivel molecular.

Este bine stiut ca neuronii din SNC nu se regenereaza, dar nu se stie de ce. Se considera insa ca neuronii adulti duc lipsa de capacitate intrinseca de crestere, iar celulele gliale potenteaza negativ aceast fapt prin crearea unui mediu inhibitor al cresterii.

Posibilitatea regenerarii neuronale ar putea imbunatati prognosticul pacientilor cu traumatisme neuronale.

In doua prezentari ce au avut loc la Conferinta de Nanotehnologie de anul acesta, savantii au descris doua metode de regenerare neuronala. Prima metoda, dezvoltata la Universitatea din Miami, se bazeaza pe tensionarea mecanica a axonilor neuronilor din SNC folosind nanoparticule magnetice (NPM) ce stimuleaza crestrea si alungirea axonului. A doua metoda ce apartine cercetatorilor Universitatii din California, Berkeley are ca idee de baza crearea unei retele de nanofibre ce contine factori de crestere si dezvoltare, retea pe care sa se poata dezvolta neuronii.

Dr. Mauris N. De Silva descrie noua abordare bazata pe nanotehnologie ce include utilizarea nanoparticulelor magnetice si directionate in camp magnetic ca fiind utila pentru regenerarea in neuronala SNC. Ideea este de a utiliza aceasta metoda pentru a invinge interfata inhibitoare creata la locul leziunii.

Utilizand nervi optici, tesut din maduva spinarii si neuroni ganglionari retinieni ca modele in vivo, De Silva si colegii sai investigheaza in prezent cum sa inglobeze NPM in axonii neuronilor de la locul leziunii.

A doua metoda se concentreaza pe leziunile nervilor periferici ce afecteaza 2.8 % din pacientii ce au suferit traume. Nervii periferici fac legatura inter SNC si restul organelor, iar intreruperea lor duce la pierderea functiei senzoriale si motorii.

Nervul intrerupt se poate regenera insa capatul sau proximal trebuie sa creasca peste spatiul creat de trauma si apoi sa urmeze calea spre teritoriul de inervatie. De obicei cand spatiul dinter capetele neuronale este mai mare de cativa milimetri, nervul nu se mai regenereaza si rezulta paralizia teritoriului inervat de el.

In present metoda curenta se face prin prelevare unei portiuni de nerv sanatoase (de obicei din nervul sural) si se unesc prin intermediul grefei cele doua capete despartite de catre leziune. Aceasta grefa va servi pentru acoperirea spatiului dintre ele doua capete.Desi metoda actuala da roade, ea are unele dezavantaje pentru ca se pierde inervatia teritoriului de unde s-a prelevat grefa, este nevoie de mai multe interventii, de multe ori este greu de gasit un nerv de prelevat, iar aceasta metoda nu poate acoperi mai mult de 4 centimetri. Au fost sintetizate diferite grefe artificiale insa cea mai eficienta este autogrefarea..

Asadar savantii de la Universitatea din California au dezvoltat o tehnologie ce reprezinta o alternativa mai buna la grefarea artificiala. Grefa este constituita in intregime din nanofibre polimerizate ce vor servi drept cai preferentiale pentru cresterea noilor fibre neuronale. De asemenea pentru cresterea ritmului de dezvoltarea a axonilor, de fibre sunt atasate diferite substante cu rol de crestere. Astfel nanofibrele bioactive ofera atat cai de ghidare cat si mediu propice pentru cresterea si dezvoltarea neuronala.

Aceasta tehnologie a fost testata prin culturi din neuroni de sobolan ce au fost implantate pe doua placi separate, una cu fibre aliniate, iar alta cu fibre dezordonate nepolimerizate. In cultura cu fibrele nepolimerizate nu s-a inregistrat nicio crestere, pe cand in cea cu fibre aliniate a inceput dezvoltarea neuronala. Mai mult la adaugarea de factori de crestere neuronii au crescut de cinci ori mai rapid. In doar 5 zile, fibrele nervoase au crescut 4 milimetri in ambele directii. Astfel s-a demonstrat eficacitatea metodei.

Pentru ca aceasta metoda sa poata fi aplicata in clinica, cercetatorii au dezvoltat si o noua tehnologie de producere a grefelor din fibre bioactive. Aceasta metoda se bazeaza pe organizarea fibrelor in camp electric si poate oferi grefelor orice forma, grosime si lungime ceea ce ofera un avantaj real deoarece se pot crea grefe tubulare ce imita forma unui nerv si pot constitui noile fibre nervoase intr-un adevarat manunchi nervos.

Cheia in regenerarea neuronala este viteza cu care aceasta se face, de aceea aceasta tehnologie este eficienta deoarece ofera cea mai scurta cale dintre cele doua capete neuronale si cresterea se face in linie dreapta si fara devieri.

Prezentarea despre nanoparticulele magnetice: "Developing Super-Paramagnetic Nanoparticles for Central Nervous System Axon Regeneration" de catre M.N. De Silva, M.V. Almeida si J.L. Goldberg, de la Universitatea din Miami

Prezentarea despre nanofibrele bioactive aliniate: "Bioactive Aligned Nanofibers for Nerve Regeneration" de catre S. Patel and S. Li, de la Universitatea din California, Berkeley, CA


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cum calmeaza stressul durerea
Cercetatorii au elucidat cheia mecanismului prin care hormonul stresului, noradrenalina, care este eliberat in sange in timpul unor evenimente stresante afecteaza calea de procesare a durerii pana la a produce analgezie. Pankaj Sah si colegii sai au publicat descoperirile in editia din data de 6 decembrie 2007 a revistei Neuron, publicata de Cell Press.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro