MedicalStudent.ro

Sunday
May 12th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Ionii de metal- legati de bolile neurodegenerative

Ionii de metal- legati de bolile neurodegenerative

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 
O echipa de cercetatori a definit pentru prima oara cum ionii de metal se leaga de fibrele de amiloid in creier printr-o metoda ce pare toxica pentru neuroni. Fibrele de amiloid sunt legate de dezvoltarea bolilor neurodegenerative, ca Alzheimer, Parkinson si Creutzfeldt-Jakob.

Cu toate ca ionii de metal, in special cuprul, se pot lega de amiloid prin mai multe cai specifice, oamenii de stiinta au descoperit ca o singura cale pare toxica. Ionii de cupru, atomi ce au dobandit o sarcina electrica prin pierderea unuia sau a mai multor electroni, se gasesc in mod natural in creier, ca si fierul si zincul. Din ce in ce mai multe dovezi leaga acesti ioni de ansamblul de amiloid si de boala Alzheimer.

In timp ce se cunosc putine lucruri despre mecanismele exacte ce guverneaza fibrele de amilod, rezultatele studiului sugereaza ca drumul exact prin care ionii de cupru se leaga de amiloid afecteaza arhitectura fibrei, rata de propagare si efectul lor, daca exista(asupra neuronilor vecini).

“ Nu toate fibrele de amiloid sunt toxice”, spune dr. Lynn. “ Amiloidul este alcatuit din proteine impaturite in structuri frumoase. Totusi, din motive necunoscute, unele structuri gresit impaturite sunt lipicioase. Se lipesc intre ele si apoi se propaga pentru a forma fibrele, din care numai unele se dovedesc a fi toxice.”

Cei care sufera de Alzheimer, de exemplu, prezinta o cantitate neobisnuita de fibre lipicioase de amiloid in creier. In timp, fibrele se acumuleaza in loc sa se descompuna si interfera cu structura si functia creierului. Proteinele impaturite normal sunt indepartate din creier la scurt timp dupa ce au fost produse.

Cercetatorii s-au concentrat pe unitatile individuale de aminoacizi ce alcatuiesc fibrele de aminoacid. Prin determinarea proprietatilor fizice si chimice ale unitatii, cand aceasta se uneste cu metalul, oamenii de stiinta au fost capabili sa determine activitatea ce guverneaza toxicitatea intregii fibre, privind efectul lor asupra celulelor creierului.

“ Am aratat ca activitatea acestor unitati minimale chiar replica activitatea intregii fibre pe celula neuronala. Si reuseste prin legarea de metal printr-o cale specifica”, afirma dr. Lynn.

Cu 40 de ani in urma, oamenii de stiinta au explorat o posibila legatura intre supraexpunerea la metale si Alzheimer. Deoarece unii pacienti aveau depozite de aluminiu in creier, s-a crezut ca exista o legatura directa intre expunerea la aluminiu si Alzheimer.

Totusi, dupa multi ani de studiu, nicio dovada conclusiva nu a reusit sa lege aluminiul de bolile neurodegenerative, determinandu-i astfel pe cercetatori sa se concentreze pe zinc, fier si cupru. Acestia au descoperit de asemenea ca tipuri distincte de structuri pot fi asamblate din unitati individuale de aminoacizi.

Descoperirile conduc acum la urmatoarele intrebari: ce alte tipuri de structuri pot crea aceste unitati individuale, ce se intampla exact cand unitatile se leaga unele de altele si daca aceste unitati individuale sunt importante pentru bolile neurodegenerative sau daca intreaba fibra trebuie implicata.


www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Fibrina ar putea fi "Dr. Evil" , in teoria Alzheimer's
In ciuda unei evolutii fantastic de mare a indivizilor ce sufera de boala lui Alzheimer, asociatia care lupta impotriva bolii pe plan global , a estimat un numar de aproximativ 7,7 milioane de cazuri, pana in 2030.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro