MedicalStudent.ro

Sunday
May 12th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Expunerea la soare reduce riscul aparitiei sclerozei multiple

Expunerea la soare reduce riscul aparitiei sclerozei multiple

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Un studiu realizat pe gemeni monozigoti pare sa demonstreze faptul ca expunerea la soare in copilarie reduce riscul de aparitie al sclerozei multiple cu 60%.

Cercetatorii de la Universitatea de Medicina Keck, din Los Angeles, au comparat durata expunerii la soare a 79 de perechi de gemeni, dintre care numai unul singur a dezvoltat scleroza multipla. Acestia au descoperit in studiul retrospectiv ca fratele afectat, fusese mai putin expus razelor solare.

Studiul se bazeaza pe cercetari precedente, al caror rezultat a fost publicat in editia din luna august, din 2003, a revistei BMJ. Acesta a fost realizat de cercetatorii (sub conducerea Dr. Ingrid van der Mei) de la Universitatea din Tasmania, Australia, pe doua grupuri. Unul dintre acestea avea 136 de persoane cu scleroza multipla confirmata, iar celalalt, grupul de control, avea 272 de persoane cu acelasi sex si aceeasi varsta ca cele din primul grup. Fiecare participant la studiu a complet un chestionar standardizat, precizand aproximativ durata expunerii la soare in copilarie, in timpul vacantelor. De asemenea ei au mentionat metodele de protectie utilizate impotriva radiatiilor solare, daca au luat suplimente de vitamina D si infectiile de care au suferit.

In studiul cel mai recent privind legatura intre aparitia sclerozei multiple si expunerea la soare, publicat in numarul din iulie al revistei Neurology, conducatorul studiului Thomas M. Mack sustine importanta expunerii la soare in prevenirea aparitiei sclerozei multiple fie direct prin implicarea in raspunsul imun celular, fie indirect, prin stimularea sintezei de vitamina D3.

Datele pentru acest studiu au fost furnizate de un centru din SUA care monitorizeaza toti gemenii suferinzi de o boala cronica, inclusiv MS.

Fiecare dintre gemenii ce au participat la studiu au avut de completat un chestionar de 60 de pagini, care urmarea sa stabileasca durata expunerii la soare a acestora incepand cu 1993. Ei trebuiau sa precizeze daca au petrecut mai mult timp in aer liber decat fratele lor geaman, indiferent de anotimp, si timpul petrecut la plaja in copilarie.

Pentru a testa ipoteza studiului, dintre toti intevievatii au fost selectati numai perechile de gemeni monozigoti, la care numai unul dintre frati a dezvoltat scleroza multipla. Dintre cele 79 de perechi participante la studiu, majoritatea erau persoane de sex feminin, nascute in SUA si cu stramosi in nordul Europei.

Conform studiului, desi discordanta intre expunerea unuia dintre frati la soare si a celuilalt a fost destul de redusa, datele obtinute au fost considerate valide.

Rezultatul studiului a confirmat faptul ca fratele afectat a fost mai putin expus la soare decat cel sanatos. Cercetatorii subliniaza faptul ca nu au putut descoperi niciun factor, cum ar fi mononucleoza infectioasa, dieta, fumatul sau varsta primei menstruatii in cazul fetelor, care sa aibe legatura cu aparitia sclerozei multiple.

De asemenea autorii studiului atrag atentia asupra faptului ca protectia solara impotriva aparitiei sclerozei multiple pare sa fie mai eficienta in cazul persoanelor de sex feminin, fapt ce conduce la ipoteza ca vitamina D ar avea efecte imunomodulatoare specifice de sex. Totusi aceasta idee nu a fost pe deplin confirmata, dat fiind numarul relativ redus de persoane de sex masculin participante la studiu.

Rezultatele acestui studiu pun in dificultate expertii in a recomanda sau nu expunerea la soare, nefiind de ignorat si numeroasele efecte negative pe care aceasta le provoaca, inclusiv implicarea sa in etiologia cancerului.


www.physorg.com/news

www.medscape.com

www.neurologyreviews.com


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Noi descoperiri in boala Creutzfeldt-Jakob
Cercetatorii din Anglia si Franta au identificat patru subgrupe biochimice separate intr-o selectie a pacientilor cu boala Creutzfeldt-Jakob. Studiul, publicat in revista “PloS Pathogens”, sugereaza ca aceste subgrupe ar putea reprezenta legaturi distincte de prioni in boala umana prionica cea mai comuna.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro