MedicalStudent.ro

Monday
May 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Diferente intre activitatea cerebrala din stilul creativ si cel metodic de rezolvare a problemelor

Diferente intre activitatea cerebrala din stilul creativ si cel metodic de rezolvare a problemelor

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Este general acceptat faptul ca, atunci cand vine vorba de rezolvarea unei probleme, oamenii se impart in doua categorii majore : cei creativi, care actioneaza conform intuitiei si au idei originale, si cei metodici, care aplica cu rigurozitate un algoritm cunoscut.

In ceea ce priveste activitatea cerebrala care sta la baza acestor procese, exista doua ipoteze : fie ca este in principiu aceeasi, fie ca, dimpotriva, exista diferente fundamentale intre modul in care functioneaza creierul celor creativi fata de non-creativi.

Un studiu recent publicat in revista Neuropsychologia confirma cea de-a doua varianta, dezvaluind deosebiri semnificative intre cele doua categorii.

La debutul experimentului, participantii au fost rugati sa stea relaxati, putandu-se gandi la orice doresc, timp in care activitatea cerebrala le-a a fost inregistrata electroencefalografic (EEG).

Ulterior, au fost supusi testului propriu-zis: rezolvarea unor anagrame. Dupa fiecare succes, subiectii au specificat daca au gasit solutia intr-un mod creativ (« vizualizarea » cuvantului la vederea literelor, asociatii libere etc) sau intr-o maniera metodica (efectuarea tuturor combinatiilor pana la gasirea celei corecte).

La sfarsit, cele doua grupuri rezultate au fost din nou investigate EEG, observandu-se diferente in activitatea cerebrala ; acestea s-au regasit si in inregistrarile initiale, sugerand persistenta acestora si in afara momentelor propriu-zise de rezolvare a problemelor.

Una dintre principalele deosebiri este activitatea mai intensa la nivelul emisferei drepte prezenta la cei creativi. Implicarea acestei emisfere in procesele de asociere libera si in intuirea solutiilor a mai fost demonstrata prin studii anterioare, dar activitatea mai intensa chiar in conditii de « repaos » sugereaza ca aceasta « creativitate » nu se manifesta doar in fata unei probleme, ci influenteaza per ansamblu orice rationament al individului in cauza.

S-au observat de asemenea pattern-uri diferite in activitatea ariilor responsabile de procesarea informatiei vizuale : persoanele creative prezinta mai degraba o atentie vizuala difuza decat o concentrare pe un obiect de anume. Aceasta permite, de exemplu, ca o imagine din mediu sa declanseze o serie de asocieri care sa duca la gasirea solutiei. In cazul unei abordari metodice, concentrarea pe un singur element creste eficienta si permite rezolvarea problemelor pentru care exista un algoritm/strategie cunoscuta.

O mai buna intelegere a proceselor ce stau la baza creativitatii si a diferentelor dintre diversele strategii de solutionare a problemelor va facilita in timp dezvoltarea unor tehnici de stimulare, evaluare si exploatare a capacitatii creative a fiecaruia.

Bibliografie:
http://www.scientificblogging.com

Publicat de :
Rucsandra Dobrota
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Exercitile stimuleaza producerea celulelor nervoase

Exercitiile au un efect asemanator antidepresivelor asupra depresiei. Acest lucru a fost demonstrat de cercetari anterioare. Acum, Astrid Bjornebekk de la Institutul Karolinska a explicat mecanismul care face acest lucru posibil. Exercitiile stimuleaza producerea de noi neuroni.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro