MedicalStudent.ro

Saturday
May 11th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Celule misterioase ale creierului cu rol in fluxul sanguin

Celule misterioase ale creierului cu rol in fluxul sanguin

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Tehnology au descris in revista Science o concluzie destul de interesanta: se pare ca astrocitele – numite astfel dupa forma lor stelara – furnizeaza celulelor nervoase (neuroni) energia de care au nevoie pentru a putea functiona si comunica una cu cealalta, prin redirectionarea sangelui cu aportul in oxigen si glucoza, pentru buna functionare a lor.

 

Astrocitele sunt celule de mari dimensiuni in forma de stea, ele fiind cele mai numeroase nevroglii (celule gliale de la nivelul axului cerebrospinal). Ele prezinta numeroase prelungiri care ancoreaza neuronii de capilarele de sange. Astrocitele se comporta ca o bariera fiziologica (barirera hematoencefalica) care nu permite trecerea din sange in tesutul nervos a unor substante nocive. Ele controleaza astfel mediul chimic din jurul neuronilor si sunt implicate in raspunsurile imune ale tesutului nervos.

Cand astrocitele au fost initial descoperite, se credea ca erau “jucatori activi ai creirului”. Dar noile cercetari arata ca aceste celule ar putea fi de fapt operatorul principal, determinand astfel declansarea unor afectiuni precum autismul sau schizofrenia.

Coautorul studiului Mriganka Sur, neurocercetator si seful centrului de stiinta a creierului si a proceselor cognitive la MTI, spune ca echipa sa a observat astrocitele in actiune in timp ce examina activitatea creierului la nevastuica. Folosind microscopia bifotonica, Sur si colegii sai au observat ca astrocitele din cortexul vizual(partea a creierului responsabila de vedere) a activat cresterea fluxului sanguin catre celulele nervoase, doar la cateva secunde dupa ce neuronii au trimis semnale. Sur crede ca astrocitele – care sunt intr-un numar destul de mare in creier, ca si neuronii – ar putea controla intensitatea si durata semnalelor celulelor nervoase.

Asadar, astrocitele ar putea juca un rol important in declansarea unor afectiuni neurologice. “O mare parte din genele care au fost asociate cu autismul si schizofrenia ar putea fi active la nivelul astrocitelor,” spune Sur. “Credem ca astrocitele au un rol foarte important in intelegerea anumitor afectiuni ale creierului.”

Deasemenea mai precizeaza ca astrocitele ar putea face lumina si in intelegerea activitatii creierului, prin captarea unor scanari cu tehnici precum fMRI (rezonanta magnetica functionala), care masoara fluxul sanguin permitand cercetatorilor sa determine zonele private de oxigen, si regiuni active in timpul rezolvarii unor sarcini zilnice sau a unor probleme.

Dar, conform unui articol din Science al neurocercetatorilor Fred Wolf si Frank Kirchhoff de la Institutul Max Plank din Germania fMRI masoara raspunsurile la nivelul ambelor populatii de celule, atat neuronale cat si astrocite.

Sur adauga ca atunci cand echipa a blocat astrocitele, fluxul sanguin nu a crescut catre neuronii care transmiteau semnale, asa ca “fMRI chiar masoara activitatea astrocitelor. Deci, orice influenteaza astrocitele este posibil sa influenteze si determinarile fMRI,” spune el.

Bibliografie:
1. www.sciam.com
2. Mihaela Marcu Lapadat – Anatomia omului, pag. 15, Editura Universitatii Bucuresti 2005


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Introducere în psihoterapia cognitiv comportamentală

La începutul anilor 50, când teoriile freudiene îşi găseau destul de mulţi adepţi printre terapeuţi, doi psihologi, Albert Ellis şi Robert A. Harper, au avut curajul de a lupta împotriva curentului, afirmând că evenimentele neplăcute ale copilăriei sau învinovăţirea pentru dorinţele incestuoase faţă de un părinte nu sunt sursa tuturor angoaselor adulţilor, asa cum susţineau practicanţii psihanalizei. Ei au susţinut că sursa majorităţii problemelor, nemultumirilor şi a comportamentelor inadecvate ale oamenilor vine din interiorul acestora, din propriile lor credinte iraţionale, care pot fi modificate asemenea unor algoritmi computerizaţi. În acest fel s-a născut terapia raţional-emotivă comportamentală.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro