MedicalStudent.ro

Monday
May 13th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna "Fereastra" inimii deschisa, o gura de "oxygen"

"Fereastra" inimii deschisa, o gura de "oxygen"

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Viziunea originala despre aceia care au atacuri de cord, si despre aceia dintre ei , care pot fi tratati, cum si in ce fel, s-a schimbat. Cam greu formulate?! La fel de greu de crezut este si urmatorul zvon aparut chiar azi , pe 17 iunie, “piata” medicala!

John Murphy nu era un om slabit sau un razboinic cazut. Acesta participa la maratoane de multi ani, alergand cati altii in cateva vieti. In momentul in care a avut dificultati in vedere, mai precis lipsa vederii la unul din ochi, s-a gandit: “Mmmm, cam ciudat! “. S-a oprit pentru o gura de apa, iar apoi si-a continuat maratonul , gandindu-se ca este doar o problema de hidratare.

Rezidentul Australian afirma ca articulatia umarului il cam jena de cateva saptamani . Din acest motiv s-a asezat pe podea ceva mai incolo, in acea dupa-amiaza, pentru a face un pic de streching. Surpriza a fost si mai mare din cauza faptului ca , singurii care au mai putut sa il ridice, au fost paramedicii de pe ambulanta.

Murphy a fost diagnosticat la spital cu anevrism disecant de carotida, afectiune care i-a produs un atac de cord de natura ischemica, bineinteles, dar afectiune pe care medicii nu au descoperit-o decat in orele diminetii.

Infarctul a fost asociat pana acum cu pacientii in varsta , de genul 65 de ani si mai mult. Simptomele , la tineri nu isi fac aparitia, decat peste ore sau zile, ducand astfel la o scurtare pretioasa a investigarilor necesare pentru a preveni ischemii intinse, urmate de procese de fibrozare critice. Pentru Murphy, fereastra administrarii antitromboticelor si anticoagulantelor se cam incheiase, ducand la putine alternative, in tratamentul acestui alergator destul de tanar, daca ii putem zice.

“ In momentul in care un cheag obstrueaza un vas de sange, fluxul sangvin se limiteaza la “cateva” celule sangvine, care mor apropae instantaneu.”, spune Jeffrey L. Saver, profesor in neurologie , Universitatea din California, Los Angeles, cel care a cuantificat si masurat timpul in care un cheag de sange duce la leziunea cerebrala.

Acesta sustine ca exista o serie de cellule care sunt ceva mai induratoare in ceea ce priveste deteriorarea , in absenta fluxului sangvin. Tocmai acesta proprietate poate fi exploatata si dezvoltata pentru a salva cat mai mult din portiunea lezata a pacientului, intr-un interval de timp destul de scurt, interval ce alcatuieste adevarata “fereastra salvatorie”.

Aceasta fereastra exista si trebuie exploatata cat mai mult, functionand destul de bine intr-o profilaxie improvizata de moment, contra infarctului.

Din pacate, de multe ori nu se intampla asa, pacientii ajungand prea tarziu.

www.ama-assn.org


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Diareea cu sange poate sugera existenta colitei ischemice

Din fericire, printr-un tratament medicamentos adecvat, majoritatea persoanelor suferinde de colita ischemica isi revin intr-o zi sau maxim doua, conform unui articol publicat in revista "Mayo Clinic Health Letter ".

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro