MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Infectiile respiratorii si fenomenele cardiovasculare sunt asociate

Infectiile respiratorii si fenomenele cardiovasculare sunt asociate

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Din motive necunoscute inca, o infectie respiratorie dubleaza riscul unui infarct miocardic si a atacului cerebral in decursul primei saptamani de la debutul infectiei, conform cercetatorilor din Londra.

“Aceasta asociatie scade in amploare dupa primele sapte zile dupa infectie”, afirma Timothy C. Clayton si colegii sai. “Avand in vedere dovezile evidente ca infectiile respiratorii cresc riscul infarctului miocardic si a atacului cerebral, s-ar putea dovedi eficenta metoda diminuarii problemelor vasculare prin preventia gripei”, concluzioneaza cercetatorii.

“Infarctele miocardice si atacurile vasculare cerebrale au loc mai frecvent in timpul iernii. De vreme ce un numar mare de decese datorate problemelor vasculare pot fi atribuite unei infectii respiratorii, beneficiile reducerii acestor infectii, in mod special pe perioada iernii, ar putea fi substantiale.”

Intr-un interviu, co-autorul studiului, Tom W. Meade, a subliniat faptul ca asocierea dintre infectia respiratorie si fenomenele cardiovasculare reprezinta un risc scazut in cazul individual al unui pacient, dar riscul pentru intreaga populatie este semnificativ.

Asociatia dintre infectiile respiratorii si infarctele miocardice in timpul primelor zile a fost observata cu un deceniu in urma, dar studiul evenimentelor cardiovasculare si a infarctelor miocardice a exclus pacientii cu o varsta mai mare de 75 de ani si pe cei cu factori de risc pentru bolile coronariene.

Acest studiu implica analiza unui numar mare de date, inclusiv de la pacienti in varsta si de la cei cu riscuri coronariene. Investigatorii au analizat o baza de date pentru a identifica primele diagnostice cu infarcte miocardice si atacuri cerebrale si le-au comparat cu antecedentele medicale din luna anterioara.

Fiecare caz a fost corelat cu unul dintr-un grup de control. Analiza a scos la iveala peste 11.155 infarcte miocardice si 9.208 cazuri de atac cerebral. De asemenea, s-a demonstrat ca in cazul a 326 de pacienti cu infarcte miocardice si a 260 de pacienti care au suferit un atac cerebral au avut infectii respiratorii pe perioada lunii precedente infarctului. Riscul de infarct miocardic a fost semnificativ crescut in primele sapte zile care au urmat dupa infectia respiratorie. Comparativ cu grupul de control, infectia din cele sapte zile precedente a crescut rata unui infarct miocardic la 2,10 si a unui atac cerebral la 1,92.

“Rezultatele noastre intaresc dovada unei legaturi puternice intre infectiile respiratorii recente si infarctul miocardic”, au concluzionat autorii. Printre limitarile studiului se numara posibilitatea lipsei unor informatii in ceea ce priveste unii factori de risc cardiovascular, posibilitatea ca unii factori de risc de care nu s-a tinut cont sa fi avut un rol in infarctul miocardic si atacul cerebral.

In ciuda acestor limitari, autorii au declarat ca “exista dovezi clare ca exista o stransa legatura intre infectia respiratorie recenta si infarctul miocardic si atacul cerebral.”

www.medpagetoday.com

 


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Interferonul nu opreste progresia hepatitei C la anumiti pacienti
Pacientii analizati, tratati cu interferon, au suferit o scadere semnificativa a nivelelor virale si a inflamarii ficatului, insa studiul a demonstrat ca tratamentul pe termen lung cu interferon- pegylate, numit si peginterferon, nu previne inrautatirea bolii la acesti pacienti.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro