MedicalStudent.ro

Friday
Apr 26th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica O lume fara durere

O lume fara durere

Evaluare articol: / 13
Cel mai slabCel mai bun 
cipa

Cum ar fi sa nu simtim durerea, sa ne lovim fara a ne da seama sau sa punem mana pe o plita incinsa fara a avea nicio reactie? E greu de imaginat o lume fara durere. Totusi, ea exista.

Unii oameni nu simt niciun fel de senzatie dureroasa, exceptand durerea emotionala. Ei sufera de sindromul insensibilitatii congenitale la durere, cunoscut si sub numele de Boala CIPA( Congenital insensivity to pain with anhidrosis). CIPA este o boala genetica autozomal recesiva foarte rara caracterizata prin insensibilitate la durere si absenta sudoratiei). Face parte din clasa neuropatiilor ereditare, senzoriale si autonome de tip 4.

Boala are la baza mutatia genei NTRK-1( Receptorul neurotrofic pentru tirozinkinaza 1), ce codifica sinteza unei proteine esentiale in dezvoltarea si supravietuirea neuronala. Proteina codificata de NTRK-1 se gaseste in special la suprafata neuronilor senzitivi si functioneaza ca o kinaza. Atasarea NGF beta la nivelul proteinei NTRK-1 declanseaza semnale ce duc la activarea sa prin autofosforilare. Proteina NTRK-1 activata fosforileaza alte proteine si astfel este asigurata transmiterea semnalelor de crestere si supravietuire neuronala. Mutatia genei NTRK-1 duce la sinteza de proteine anormale incapabile de a se autofosforila si implicit de a transmite neuronilor senzoriali semnale de crestere si dezvoltare ceea ce determina apoptoza. O data cu apoptoza neuronilor senzoriali apare si lipsa transmiterii senzatiei dureroase la creier, avand ca rezultat pierderea capacitatii de a mai simti durerea. Durerea nu e transmisa la nivel cerebral. Apare de asemenea lipsa inervatiei glandelor sudoripare ceea ce duce la anhidroza.
 
Semnele si simptomele apar inca din copilarie. Constau in special in absenta durerii si sudoratiei.Alte simptome sunt reprezentate de retardul mintal, infectii acute sau cronice la nivelul pielii, oaselor si muschilor, osteomielita si deformari ale membrelor. Fiind o boala rara este dificil de diagnosticat. Poate fi observata atunci cand copiilor le ies primii dinti. Ei nu schiteaza niciun gest de durere. Asemenea oricaror copii au tendinta de a duce mana la gura si de a-si "musca" degetele. Spre desosebire de ceilalti, ei nu stiu cand sa se opreasca. O solutie ar fi scoaterea dintilor in speranta ca atunci cand va aparea dentitia definitiva vor fi suficient de mari pentru a constientiza ceea ce fac. Sunt remarcate de asemenea lipsa durerii care insoteste senzatia de foame, motiv pentru care bolnavii cu CIPA considera alimentatia un act inutil, constipatia si lipsa senzatiei de urinare (fiind necesara stabilirea unui orar fix de mers la toaleta). Pot aparea si leziuni oculare (ex: abraziunea corneana) prin frecarea excesiva a ochilor. Totusi una dintre problemele majore ale bolnavilor cu CIPA o reprezinta hipertermia. Sudoratia este modalitatea organismului de a-si regla temperatura. Cand nu exista nicio cale de a elimina excesul de caldura, apare hipertermia, care poate duce la accese febrile cu evolutie fatala.

Din punct de vedere al tratamentului, la ora actuala nu exista niciun remediu sigur. Totusi, in unele cazuri folosirea naloxonei s-a dovedit a fi un succes. Naloxona este un antagonist al receptorilor opioizi care antagonizeaza toate efectele acestora. Oricum astfel de pacienti necesita o atentie deosebita, speranta de viata depinzand de gradul de ingrijire acordata.

In concluzie, CIPA reprezinta o bizarerie a lumii medicale cu o incidenta de 1:125 milioane la nivel global.

Bibliografie:

https://naturalsciencetopics.wordpress.com/2010/04/15/cipa-o-afectiune-fara-dureri/
http://frozenfeetfilm.com/lifewithoutpain/
http://science.howstuffworks.com/life/inside-the-mind/human-brain/cipa.htm
http://ghr.nlm.nih.gov/condition/congenital-insensitivity-to-pain-with-anhidrosis
http://www.nydailynews.com/life-style/health/rare-genetic-disorder-cipa-prevents-12-year-old-girl-ashlyn-blocker-feeling-pain-article-1.1109057 


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Diabetul blocat de celulele stem
Cercetatorii brazilieni si americani au folosit transfuzii cu celule stem proprii ale pacientilor pentru a trata diabetul zaharat tip I. Pacientii cu aceasta boala sunt cunoscuti ca insulino-dependenti si necesita injectii regulate cu acest hormon. Dar 14 din 15 pacienti tineri nou-diagnosticati cu diabet tip I nu mai au nevoie de injectii - tratament care poate dura uneori si ani de zile - daca sunt tratati cu celule stem.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro