MedicalStudent.ro

Sunday
May 12th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Gena legata de schizofrenie tine sub control noile celule adulte ale creierului

Gena legata de schizofrenie tine sub control noile celule adulte ale creierului

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
O gena ce are legatura cu schizofrenia si alte probleme asemanatoare joaca un rol mai important in creier decat au anticipat oamenii de stiinta , potrivit unui nou studiu publicat online in revista Cell, pe 6 septembrie 2007.

Studiul releva faptul ca gena, cunoscuta drept Disrupted-in- Schizophrenia 1( DISC1), directioneaza incorporarea de noi neuroni in creierul adult si tine sub control acest proces.

Rolurile nou-descoperite ale genei ar putea ajuta sa explice de ce simptomele schizofreniei apar in general in adolescenta sau la inceputul maturitatii.

Cercetatorii au descoperit ca soarecii cu nivele scazute de DISC1 in doar cateva noi celule neuronale au aratat o integrare accelerata a acelor neuroni in circuitul cerebral existent. Neuronii cu forme anormale ce au rezultat din activitatea tulburata s-au si asezat nepotrivit. Mai mult, deficienta DISC1 din neuronii nou-nascutilor dezvolta un numar mai mare de jonctiuni , sau sinapse, cu alte celule ale creierului.

“ Totul se intampla mai repede decat ar trebui”, afirma Glo-Li Ming de la “ John’s Hopkins University of Medicine”. Normal, noii neuroni migreaza cu anumite ordonari , dar celulele cu DISC1 in cantitate mica ajung in locuri nepotrivite. O serie de lucruri merg prost si totul este grabit. Se pare ca nu se pot opri in niciun fel. “ Studiul prezinta doua functii neasteptate ale DISC1 in creierul adult: reglarea formarii de sinapse si “neuronal firing”, iar aceste anormalitati au fost implicate in patogeneza schizofreniei.

Consecintele exacte ale comportarii acestor noi celule “grabite” nu sunt inca clare. Intr-adevar , rolul functional al neuronilor ce se nasc in timpul maturitatii, proces ce se numeste neurogeneza adulta, ramane deschis intrebarilor.
Schizofrenia este o boala cronica, severa, ce afecteaza creierul. Oamenii ce sufera de schizofrenie aud voci, iar unii au impresia ca cei din jur comploteaza impotriva lor.

Mutatiile din gena ce codifica DISC1 au fost legate de schizofrenie si depresie. Totusi, neurobiologia proteinei DISC1 in dezvoltarea normala si rolurile ei in aceste boli mentale nu au fost bine intelese.

Se stie despre DISC1 ca este activa in multe regiuni cerebrale in timpul dezvoltarii embrionare. Dar in creierul adult gena prezinta activitate doar in unele regiuni, importante pentru memorie, invatare si controlul starii. Studiile pe culturile de celule si tesuturile embrionare au adus de asemenea dovezi ca neuronii cu cantitati reduse de proteina prezinta o crestere diminuata a proceselor neuronale. “ In vivo, DISC1 face mai mult decat ne-am astepta, regland multe procese esentiale pentru functia creierului.”

Se pare ca e nevoie de o reglare stransa a nivelului de DISC1 pentru ca noii neuroni sa se integreze cum trebuie in circuitul cerebral. O descrestere a nivelului de DISC1 in timpul dezvoltarii ar putea rezulta in formarea anormala si mai curanda a circuitului, ducand la functionarea proasta a creierului de adult.

Ce inseamna exact noile descoperiri pe soareci pentru oamenii cu schizofrenie si alte boli mentale ramane necunoscut.

www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Gena anti-obezitate

Cercetatorii au descoperit o gena anti-obezitate care pare sa fi tinut mai multe organisme sub control in timpuri de belsug, inca din antichitate. Gena, initial descoperita de alte echipe de cercetatori la muste, este activa si la viermi si soareci, conform noului raport din editia lunii sempembrie a revistei Cell Metabolism.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro