MedicalStudent.ro

Friday
May 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Statinele- o noua optiune pentru hepatita C?

Statinele- o noua optiune pentru hepatita C?

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 
Statinele sunt o clasa de medicamente ce reduc nivelul de colesterol din sange prin diminuarea productiei de colesterol de catre ficat. Statinele blocheaza enzima din ficat(responsabila de producerea colesterolului), fiind utilizate pentru prevenirea si tratarea arterosclerozei. Aceasta enzima se numeste hidroxi-metilglutaril-coenzima A ( HMG-CoA reductaza).

Cercetatorii prezenti la Digestive Disease Week (DDW) 2007 au prezentat un studiu cu privire la potentialul statinelor de a imbunatati controlul hepatitei C. Desi nu a mai fost descoperit niciun nou tratament pentru hepatita C in afara interferonului, in 2001, oportunitatea de a dezvolta o noua generatie de terapeutice care sa ofere rezultate mai bune pare a fi iminenta.

DDW este cea mai mare adunare internationala ce reuneste cercetatori si doctori din domeniile de gastroenterologie, hepatologie, endoscopie si chirurgie gastrointestinala. Cercetatorii nu au oficializat inca faptul ca pacientii cu hepatita C (HCV) pot prezenta imbunatari ale nivelului de alanin transaminaza (ALT) din ficat dupa tratamentul cu statine. Acestea nu au fost folosite in trecut pentru hepatita C deoarece FDA ( Food and Drug Administration) a aprobat o inscriptie pe ambalajul statinelor : contraindicat uzul acestora in cazul bolilor de ficat , hepatita C intrand cu siguranta in aceasta categorie.

Dupa ce FDA a permis un studiu de 14 zile cu privire la efectele antivirale ale fluvastatinei (FLV), cercetatorii au studiat bilirubina totala (TB) si nivelurile de ALT, comparandu-le cu date mai vechi ale pacientilor cu hepatita C.

Initial, rezultatele acestui studiu au aratat ca 3 pacienti ce prezentau nivel anormal de ALT au suferit imbunatatiri semnificative iar 9 pacienti cu nivel normal de ALT nu au prezentat nicio modificare a acestuia. Nu a fost remarcata nicio afectare a ficatului, desi dozele de FLV au fost folosite in concentratie pana la de 4 ori mai mare decat doza aprobata de FDA. Dupa analiza registrelor deja existente si notarea atat a numarului de pacienti al caror nivel anormal de ALT s-a imbunatatit dupa terapia cu statine, cat si a numarului de pacienti la care nivelul de ALT a ramas constant, cercetatorii au ajuns la urmatoarele observatii: din grupul cu anormalitate ( 60 de pacienti), 12 au suferit imbunatatiri iar la un pacient nu s-a observat nicio modificare.

Din cei 47 cu nivel normal de ALT, 45 si-au pastrat acest nivel, iar ceilalti 2 pacienti, care au prezentat o mica anormalitate dupa terapia cu statine ,sufereau de alcoolism,aceasta reprezentand cauza schimbarii nivelului de ALT.

Ted Bader, autorul acestui studiu, concluzioneaza : “ Acesta este primul raport privind uzul fluvastatinelor pentru pacientii cu hepatita C. Au fost facute doua observatii remarcabile si datele obtinute nu numai ca sprijina lipsa efectelor adverse in aceasta situatie, dar de aseamenea ele par sa sugereze un efect salutar, necesitand insa studii ulterioare.”

www.bupa.co.uk
www.medicenet.com
www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Medicamente mai sigure pentru boala tropicala Leishmanioza
Lupta impotriva bolii mortale de origine tropicala Leishmanioza, cunoscuta de asemenea si sub numele de “febra neagra” sau „kala-azar“ a fost imbunatatita de oamenii de stiinta de la Universitatea din Durham, al caror sistem de monitorizare a crescut posibilitatea obtinerii unor noi medicamente, mai sigure.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro