MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Studii privind interactiunea sucului de grapefruit cu medicamentele
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Studii privind interactiunea sucului de grapefruit cu medicamentele

Evaluare articol: / 12
Cel mai slabCel mai bun 

Studii noi efectuate la Universitatea din North Carolina au identificat si stabilit substanta din sucul de grapefruit ce cauzeaza potentiale interactiuni cu anumite medicamente. Initial s-a presupus ca ingredientele responsabile de interactiune sunt flavonoidele, insa s-a demonstrat ca furanocumarinele sunt cele care interactioneaza cu substantele medicamentoase.

 

Furanocumarinele sunt o clasa de substante organice a caror structura chimica consta intr-un nucleu furan condensat cu nucleul cumarinic. Acestea sunt produse de plante in scopuri defensive impotriva insectelor si a unor mamifere. La om, furanocumarinele, mai precis bergamotin si dihidroxibergamotin, sunt responsabile de interactiunea sucului de grapefruit cu medicamentele.

In ultima decada, oamenii au fost sfatuiti de catre medici si farmacisti sa evite asocierea sucului de grapefruit cu unele medicamente, cum ar fi cele care regleaza tensiunea arteriala sau cele care reduc colesterolul..

Medicamentele care interactioneaza cu sucul de grapefruit au, de obicei, dificultati in a fi absorbite datorita enzimei CYP3A4 din sucul intestinal cu care interfera. Compusii activi din grapefruit mai pot interactiona si cu p-glicoproteina, o polipeptida anionica transportoare, crescand sau scazand biodisponibilitatea a numeroase forme farmaceutice.

Medicamentele care interactioneaza cu sucul de grapefruit sunt: benzodiazepinele (triazolam si quazepam), Ritonavir, statinele (atorvastatin, lovastatin si simvastatin), dihidropiridinele (felodipine, nicardipine, difedipine, nisoldipine, nitrendipine, losartan), verapamil, antiaritmice (chinina, amiodarone, disopyramine, propafenone, carvediol) codeina, ciclosporinele, sildenafil (Viagra), tadalafil,vardenafil (Levitra).

Pentru a stabili daca furanocumarinele sunt cele responsabile de interactiuni, Watkins a lucrat cu oameni de stiinta de la Departamentul de Citrice din Florida, in vederea izolarii furanocumarinelor din suc. Ei au studiat efectul sucului integral versus efectul sucului lipsit de furanocumarine asupra absorbtiei felodipinei, un medicament antihipertensiv ce interactioneaza cu sucul de grapefruit. Astfel s-a descoperit ca dupa indepartarea furanocumarinelor din suc, interactiunea nu mai aparea.

“Aceasta este cea mai buna evidenta pana in acest moment ca furanocumarinele sunt ingredientele active din sucul de grapefruit ce interactioneaza cu medicamentele” , sustine Dr. Paul Watkins, conducatorul echipei.

S-a observat ca spre deosebire de sucul integral de grapefruit, cel lipsit de furanocumarine s-a comportat ca si cel de portocale, fara sa cauzeze interactiuni cu felodipina.

Alte implicatii ale acestui studiu ar fi posibilitatea fabricarii unor sucuri fara furanocumarine pentru pacientii care ar trebui sa evite din cauza lor sucul de grapefruit si necesitatea determinarii furanocumarinelor in alte fructe sau alimente.

Sursa: medicalnewstoday.com
Wikipedia, free encyclopedia


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
De ce nu invers
0
De ce nu se pune problema invers: Medicamente care interactioneaza cu grapefruit-ul. Medicamentele sunt de vina, nu fructul.
nick , noiembrie 28, 2012 | url

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Botox este eficient la copiii cu sindrom CHARGE
Toxina botulinica, numita si Botox, este una dintre cele mai folosite molecule pentru reducerea ridurilor. Este de asemenea si una dintre cele mai otravitoare substante naturale. Multumita dr. Sam Daniel de la Clinica ORL a Spitalului de Pediatrie din Montreal a Universitatii McGill, aceasta proteina a devenit o modalitate eficienta de salvare de la traheostomie a nou-nascutilor care sufera de sindromul CHARGE.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro