MedicalStudent.ro

Friday
Apr 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Administrarea ibuprofenului-posibile motive de ingrijorare

Administrarea ibuprofenului-posibile motive de ingrijorare

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
Ibuprofenul este un cunoscut antiinflamator nesteroidian,cu actiune analgezica si antipiretica, eliberandu-se fara reteta ( OTC- over the counter). Efectele adverse provocate sunt greata, voma, epigastralgii, diaree, eruptii, prurit, cefalee, ameteli, anxietate. Este containdicat in ulcerul gastric si duodenal, hepatite, angioedeme si sarcina.

Se gaseste in amestec racemic de enantiomeri S(+) si R(-). Enantiomerul S activ este cel cu actiune analgezica si antiinflamatoare. Studiile farmacologice au aratat insa ca, in organism, enantiomerul R, inactiv, se transforma, printr-o succesiune de reactii enzimatice in enantiomerul S, cu activitate biologica benefica.
In ultimii ani se manifesta o preocupare deosebita din partea producatorilor de medicamente pentru separarea enantiomerilor compusului activ si folosirea la formularea produsului farmaceutic numai a enantiomerului cu actiune biologica.

Medicamentele neseroidiene au devenit din ce in ce mai populare datorita potentialului lor de a reduce efectele secundare ale opioidelor si de a imbunatati procesul de recuperare postoperator. Din nefericire, NSAID ( non steroidal anti- inflammatory drugs) neselective ca ketorolac si ibuprofen au si abilitatea de a interfera cu functia trombocitelor si de a produce efecte negative asupra mucoasei gastrice si functiei renale.

Izomerul S(+) al ibuprofenului imbunatateste controlul durerii si reduce efectele adverse dupa operatie in comparatie cu amestecul racemic .S(+) se poate dovedi un adjuvant folositor in perioada perioperativa si poate oferi avantaje clinice extraordinare in comparatie cu amestecul racemic administrat pacientilor ce au nevoie de NSAID pe termen lung, in tratarea durerii cronice.

De asemenea, s-a constatat, in urma unor studii, ca amestecul racemic antagonizeaza efectele cardioprotective ale dozelor mici de aspirina pentru pacientii cu probleme cardiovasculare. Deci uzul constant al ibuprofenului in combinatie cu aspirina creste riscul de mortalitate a celor cu afectiuni cardiovasculare. Spre deosebire de aspirina, care determina o inhibitie ireversibila a ciclooxigenazei(COX), ibuprofenul produce o inhibitie reversibila a acesteia.

Ramane deci de determinat daca S(+) poate furniza analgie eficace fara a interfera cu efectele cardioprotective ale aspirinei.

www.cmaj.ca
www.medicalnewstoday.com
www.anesthesia-analgesia.org


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Noi efecte adverse ale medicamentelor folosite in terapia impotriva cancerului
Un studiu publicat in numarul online din aceasta luna al Journal of Experimental Medicine evidentiaza efectele adverse, aparute la nivelul sistemului nervos, ale unei clase de medicamente folosite frecvent in terapia impotriva cancerului.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro