MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Noi efecte adverse ale medicamentelor folosite in terapia impotriva cancerului

Noi efecte adverse ale medicamentelor folosite in terapia impotriva cancerului

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Un studiu publicat in numarul online din aceasta luna al Journal of Experimental Medicine evidentiaza efectele adverse, aparute la nivelul sistemului nervos, ale unei clase de medicamente folosite frecvent in terapia impotriva cancerului.

Bevacizumab (Avastatin) este utilizat in terapia impotriva tumorilor maligne datorita proprietatilor sale de a inhiba angiogeneza. Acesta are drept tinta factorul de crestere vasculara endotelial (VEGF). Deosebit de larg utilizat, pana in prezent nu se constatase ca are si efecte adverse majore. Studiul realizat explica insa modul in care acesta conduce la aparitia unor afectiuni neurologice.


Cercetatorii de la Schepens Eye Research Institute, din Boston, Massachusetts, au descoperit, ca cel putin la soareci, medicamentul produce leziuni la nivelul plexurilor coroide, structuri vasculare ale ventriculilor cerebrali, responsabile de producerea lichidului cerebro spinal. La finalul experimentelor animalele dezvoltau leziuni cerebrale. Cel mai probabil cauza aparitiei simptomelor neurologice la oameni e aceeasi.

Unul dintre conducatorii studiului realizat, Patricia D’Amore, PhD, sustine importanta descoperirii in tratamentul viitor impotriva cancerului. Ea este convinsa ca VEGF joaca un rol mult mai important in organism decat s-a crezut pana in prezent, iar terapia care blocheaza angiogeneza va trebui in viitor reconsiderata.

FDA a aprovat folosirea in terapia a bevacizumab, impotriva VEGF, atunci cand s-a constatat ca acesta creste speranta de viata la pacienti cu cancer colorectal si cancer pulmonar cu celule mici. Cu toate acestea insa, pe langa efectul advers mai sus mentionat, acesta provoaca si hipertensiune, proteinurie si tromboza, ceea ce in timp conduce la disfunctie tisulara.
Simptomele neurologice reclamate de multi dintre cei ce urmeaza tratamentul cu bevacizumab constau in cefalee si probleme vizuale, pana chiar la sincopa.

Studiile referitoare la acest grup de medicamente continua, pentru ca la final sa se poata stabili care este raportul intre efectele pozitive inregristrate, si reactiile adverse.

www.medscape.com
www.touchneurology.com
www.cancer.gov

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Actiunea morfinei asupra legaturilor sinaptice si dependenta

In urma unui nou studiu, cercetatorii au lansat ipoteza conform careia morfina distruge “franele” creierului, ducand la un dezechilibru intre excitatie si inhibitie, fapt ce ar putea explica drumul spre dependenta. O singura doza de morfina poate bloca procesele creierului asociate cu invatatul si memoria pentru o zi intreaga, fapt ce provoaca un dezechilibru neuronal care pare a fi primul pas in instalarea dependentei.

 

Un studiu recent a aratat ca morfina intervine intr-un mecanism inhibitor din zona ventrala a creierului responsabila de procesarea actiunilor naturale de tip “recompensa”, precum mancatul sau activitatea sexuala. Dezechilibrul rezultat dintre excitatie si inhibitie permite cresterea nivelului dopaminei.

Morfina blocheaza procesul numit potentare pe termen lung (PTL) ce intareste sinapsele pentru a usura transferul de informatii dintre celule. Neurocercetatorii au identificat acest mecanism ca fiind procesul biochimic din spatele memoriei si invatatului.
In timpul studiului, oamenii de stiinta s-au concentrat asupra sinapselor dintre neuronii producatori de dopamina si cei ce contin GABA (acid δ-aminobutiric), un compus cu actiune inhibitoare.

Cand sinapsa pentru glutamat (principalul neurotransmitator excitant al creierului) este activata, se declanseaza o cascada de procese chimice ce determina neuronii vecini sa elibereze GABA. Daca un raspuns GABA este blocat, neavand loc potentarea pe termen lung, ca in cazul morfinei, eliberarea de dopamina nu este incetata, aparand senzatia de placere. Eliberarea de GABA este precum o “frana” asupra sistemului, iar o doza de morfina ii inhiba activitatea.

Testele pe sobolani au aratat ca morfina actioneaza asupra unei enzime numite guanilat-ciclaza implicata in sirul de reactii al PTL. Morfina fie scade nivelurile enzimei atat de mult incat o inactiveaza, fie ii scade receptivitatea la semnalele chimice.

Viitoarele medicamente ce ar actiona asupra guanilat-ciclazei, administrate o data cu morfina, ar putea scadea sansele de instalare a dependentei fara a interfera cu proprietatile analgezice ale acesteia. Morfina este cel mai puternic analgezic cunoscut de om, fiind utilizata ca substanta etalon in combaterea simptomelor durerii.

Alte substante ce afecteaza echilibrul excitatie/ inhibitie din creier sunt narcoticele si substante precum cocaina, nicotina (tutunul) si alcoolul. Aceste substante confirma studiile conform carora sinapsele implicate in procesul invatarii sunt implicate in instalarea dependentei.

www.sciam.com
www.iconocast.com
www.connotea.org

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro