MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Informatia genetica imbunatateste tehnica de presciere a anticoagulantelor

Informatia genetica imbunatateste tehnica de presciere a anticoagulantelor

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Medicii care prescriu anticoagulante au trecut printr-un proces lung, cu multe erori, pana cand au reusit sa descopere doza optima pentru pacientii lor. In ziua de azi acest proces poate fi mult mai sigur si mai rapid, conform unor studii realizate la Universitatea de Medicina Washington, din St. Louis.

Cercetatorii de acolo, impreuna cu colegii lor de la Universitatea Saint Louis si de la Colegiul de Farmacie St. Louis, au descoperit o formula imbunatatita de dozare a unui anticoagulant larg prescris, warfarina, care ia in calcul doua gene cheie. Aceasta descoperire este un pas important in dezvoltarea medicinei personalizate.

Cu noua metoda de dozare a medicamentelor, doctorii pot prescrie mai repede si mai sigur doza de warfarina, anticoagulant greu de prescris datorita numerosilor factori care interfereaza cu activitatea sa. Brian F. Gage, M.D., cercetator la Universitatea Washington, si colegii sai, a raportat descoperirea in numarul din septembrie al revistei Blood.
Raportul lor urmeaza declaratiei U.S.A FDA privind reactulizarea datelor despre warfarina si rolul celor doua gene. Larry Lesko, Ph.D., director la departamentul de Farmacologie Clinica al FDA, a evidentiat necesitatea studiilor pentru a stabili doza optima de anticoagulant la indivizii cu variatii ale celor doua gene.

Gage a declarat ca era cunoscut si pana acum faptul ca cele doua gene influenteaza concentratia warfarinei administrate, insa pana in prezent nu s-a stiut cum sa se tina cont de aceasta informatie. Studiul realizat a reusit sa conduca la obtinerea unui algoritm de dozare ce are la baza corelatia intre factorii genetici si anumiti factori clinici.

Cercetatorii au facut algoritmul public la www.warfarindosing.org . Site-ul permite medicilor sa introduca datele pacientilor si sa primeasca doza recomandata de anticoagulant.

Doctorii prescriu warfarina pentru a preveni formarea trombilor sau pentru a reduce riscul de producere a trombozei venoase profunde sau embolie pulmonara, la pacientii cu fibrilatie atriala. De asemenea se foloseste postoperatii ortopedice, precum cele la articulatia genunchiului sau soldului. In trecut, in timpul testari diferitelor doze la pacienti, acestia erau expusi riscului la hemoragie sau formare accidente vasculare, ca urmare a formarii trombilor.

Genele a caror activitate interrelationeaza cu warfarina sunt VKORC1 si CYP2C9. Cercetarile realizate in trecut au demonstrat ca variatia acestora se asociaza cu sensibilitatea sau rezistenta persoanelor la anticoagulant, si cu timpul de injumatatire al acestuia in fiecare organism.

Se cunoaste insa faptul ca recomandare dozei necesare si suficiente, ar putea dura cam doua trei zile, pana cand sunt identificate formele celor doua gene.

Algoritmul de dozarea al warfarinei a fost stabilit in urma unui studiu realizat pe pacienti care au fost supusi interventiilor chirurgicale la nivelul articulatiei coxo-femurale sau a genunchiului. Pentru a confirma aplicabilitatea generala Gage si colegii sai testeaza acum algoritmul la persoane care au nevoie de anticoagulant, din alte motive, cat mai diversificate.

mednews.wustl.edu
www.firstscience.com
www.warfarindosing.org

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Medicamente mai sigure pentru boala tropicala Leishmanioza
Lupta impotriva bolii mortale de origine tropicala Leishmanioza, cunoscuta de asemenea si sub numele de “febra neagra” sau „kala-azar“ a fost imbunatatita de oamenii de stiinta de la Universitatea din Durham, al caror sistem de monitorizare a crescut posibilitatea obtinerii unor noi medicamente, mai sigure.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro