MedicalStudent.ro

Sunday
May 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Proprietatile antifungice si antimicrobiene ale statinelor

Proprietatile antifungice si antimicrobiene ale statinelor

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Studii recente evidentiaza faptul ca statinele, medicamente folosite frecvent datorita proprietatilor lor de a scadea nivelul colesterolului prin inhibarea sintezei acestuia la nivel hepatic, par sa aibe in plus si proprietati anti-microbiene si anti-fungice.

Conform lui Jon Cohen, de la Universitatea de Medicina din Brighton si Sussex, Anglia, aceasta descoperire ar putea explica in parte faptul ca cei care urmeaza un tratament constant cu statine sunt mai putin susceptibili la anumite infectii.

Observatiile oamenilor de stiinta nu au fost inca omologate, ele fiind doar enuntate in cadrul unor lucrari prezentate la conferinte, concluziile fiind doar preliminare.

In cadrul Conferintei Interstiintifice a Agentilor Antimicrobieni si Chimioterapici, Dr. Cohen subliniaza faptul ca efectul antibacterian al statinelor nu a fost inca evidentiat decat in laborator, iar capacitatea de lupta indusa de acestea pare a fi relativ modesta, in prezent, drept urmare nu exista o indicatie de folosire a statinelor pe post de antibiotice. Cu toate acestea el considera ca in viitor am putea avea antibiotice derivate din statine. Pentru ca acest lucru sa fie posibil este insa necesara interventia chimistilor.

Robert Akins, Ph.D., impreuna cu colegii de Universitatea de Medicina Wayne, din Detroit, a prezentat, de asemenea date in legatura cu acest subiect, confirmand observatia englezilor, si extinzand-o si asupra fungilor.

Cercetatorii in medicina cunosc de cativa ani faptul ca persoanele care urmeaza tratamente cu statine au o rezistenta uimitoare la infectii. Cu atat mai mult, la o privire retrospectiva s-a amintit faptul ca la conferinta din 2001, oamenii de stiinta au prezentat un raport in care 9000 de pacienti cu diabet avansat, care urmau terapia cu statine, au avut un risc cu 19% mai mic de a dezvolta infectii ale membrelor inferioare, comparativ cu cei care nu luau aceste medicamente.

Dr. Cohen sustine ca pentru aceasta descoperire exista doua explicatii si anume, fie statinele imbunatatesc intr-o oarecare masura raspunsul imun, fie acestea sunt capabile sa lupte direct impotriva agentilor patogeni.

El, impreuna cu un coleg de-al sau, a decis sa verifice cea de-a doua ipoteza, folofind simvastatin (Zocor) si fluvastatin (Lescol) impotriva unor tulpini, atat sensibile, cat si rezistente la meticilina de Staphylococcus aureus, si impotriva unor tulpini de asemenea sensibile, respectiv rezistente la vancomicina, de Enterococci.

Simvastatinul s-a dovedit sa aibe un semnificativ efect antimicrobian impotriva tulpinii sensibile de S. aureus, cu un CMI de 29.2 miligrame pe litru. Medicamentul a inhibat de asemenea si bacteria rezistenta, desi a fost nevoie de o concentratie mai ridicata a sa. Fenomenul a fost similar si in cazul enterococcilor rezistenti la vancomicina.

Pe de alta parte cercetatorul a declarat ca fluvastatinul a avut efecte mult mai reduse.
De asemenea s-a remarcat faptul ca o anumita statina, sau chiar mai multe, pot distruge o clasa bacteriana, neavand nicio influenta asupra alteia.

Sustinand aceasta afirmatie, Dr. Akins a declarat ca spre exemplu simvastatinul, lovastatinul si atorvastatinul inhiba toate Bacilis subtilis, dar niciuna nu combate Escherichia coli.

Dr. Akins impreuna cu colegii sai a raportat de asemnea ca statinele pot inhiba cateva clase din specia Candida, desi si in acest caz, concentratiile necesare sunt atat de ridicate incat medicamentele ce se comercializeaza nu pot fi utilizate in prezent drept antifungice.

Ca si in cazul efectului antibacterian, efect impotriva fungilor nu au decat anumite statine, ceea ce sugereaza ca modificari in structura oricaror apartinatori la aceasta clasa ar putea creste uimitor activitatea antifungica.

Pe de alta parte, Dr. Cohen sustine importanta utilizarii statinelor ca profilaxie in aparitia infectiilor, tinandu-se cont de faptul ca acestea nu sunt capabile sa le vindece.

Atat Dr. Akins cat si Dr. Cohen au anuntat ca vor mai efectua teste pentru a elucida mecanismul prin care statinele se opun bacteriilor si fungilor.

www.medpagetoday.com
www.mongabay.com/health/medications/Fluvastatin.html


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Imbunatatiti-va memoria fetelor cu 3 cescute de cafea pe zi!
Un studiu sustinut de catre cei de la Institutul National Al Cercetarilor Medicale, afirma ca bautul cafelei ar putea imbunatatii unele declive, inrudite cu imbatranirea, la femei. Cu doar trei cesti de cafea pe zi, femeile in varsta pot duce o batranete ceva mai usoara.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro