MedicalStudent.ro

Tuesday
May 07th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Cercetatorii reusesc sa separe efectele adverse ale opioidelor de cele pozitive

Cercetatorii reusesc sa separe efectele adverse ale opioidelor de cele pozitive

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Pentru prima data, cercetatorii de la Universitatea de Medicina Washington, din St. Louis, au demonstrat ca este posibila separarea efectelor pozitive ale medicamentelor opioide, precum morfina, de efectele adverse ale acestora (toleranta, dependenta care se soldeaza cu abuzul).

Cercetatorii, condusi de Zhou-Feng Chen, Ph. D.,au raportat rezultatele studiilor lor in Proceedings of the National Academy of Sciences. Acestia au descoperit faptul ca opiatele precum morfina nu atenueaza durerea la soarecii modificati genetic astfel incat sa aibe mai putini neuroni care sa produca in sistemul nevos central serotonina. De fapt unele medicamente din clasa opioidelor si-au pierdut total efectul analgezic la soarecii mutanti. Descoperirea uimitoare consta in toleranta pe care aceste animale o dezvolta totusi la aceste medicamente.

Serotonina este implicata in numeroase procese comportamentale si psihologice, precum cele cognitive, ritmul circadian si starea de spirit. Aceasta substanta are de asemenea un rol esential in senzatia de durere, iar concentratii anormale ale acesteia contribuie la exacerbarea senzatiei dureroase.

Numarul de neuroni ce secreta serotonina, cunoscuti si ca neuroni 5-HT, este relativ redus, iar localizarea acestora se face intr-o arie cerebrala redusa, in partea posterioara a creierului. Chen explica conexiunile extinse pe care acesti neuroni le stabilesc cu alte regiuni ale creierului, reusind astfel sa raspandeasca serotonina in tot sistemul nervos central. De asemenea se atrage atentia asupra importantei pe care acesti neuroni o au in afectiunile psihiatrice.

Cercetarile privind rolul neuronilor 5-HT in efectele analgezice ale opiatelor s-au intins de-a lungul a cateva decade. Studiile realizate intre anii 1970 si 1980 au evidentiat faptul ca serotonina este direct implicata in efectele de reducere a intensitatii dureroase, ca urmare a administrarii de opioide. Cu toate acestea studii recente contrazic ipoteza clasica, asa ca implicarea neuronilor 5-HT in efectele analgezice ale opiatelor este inca neclara.

In 2003 echipa condusa de Chen a descoperit faptul ca la soarecii carora le lipsea gena Lmx1b serotonina era complet absenta din sistemul nervos. Din pacate insa acestor animale nu li s-a putut studia comportamentul deoarece au murit imediat dupa nastere. Pentru a preintampina aceasta problema, cercetatorii au crescut in laborator soareci carora le lipsea gena Lmx1b. In mod remarcabil aceste animale mutante au atins maturitatea, avand functii motorii aparent normale.

La inceputul acestui an, Chen a raportat in Journal of Neuroscience faptul ca soarecii mutanti aveau o intensitatea dureroasa prea ridicata raportat la stimulul la care erau supusi. In studiul nou realizat, echipa de cercetatori a comparat efectele de scadere a intensitatii dureroase induse de opioide la soarecii normali si la soarecii carora le lipseau neuronii 5-HT.

Soarecii su fost supusi unor numeroase teste pentru a se masura raspunsul la diferite medicamente. Spre deosebire de studiile precedente in care medicamentele erau folosite pentru distrugerea sau inactivarea 5-HT, cel actual ofera dovezi clare care confirma ipoteza ca neuronii secretori ai serotoninei sunt esentiali in circuitul neural asupra caruia opioidele au efecte analgezice.

De asemenea ei au comparat efectele adverse induse de aceste substante la soarecii care au si care nu au neuroni serotoninergici, si au sesizat ca nu exista nicio diferenta.

Aceste descoperiri demonstreaza faptul ca opioidele isi exercita efectele de scadere a intensitatii dureroase prin mecanism serotoninergic, insa serotonina nu este responsabila de efectele negative, de adictie, asociate acestor medicamente. Acest lucru a constituit o surpriza deoarece se cunoaste faptul ca serotonina interactioneaza cu alti neurotransmitatori, precum dopamina, sau moduleaza nivelele acestora la nivelul encefalului, avand un rol important in comportamenul de pedeapsa recompensa.

Chen sustine ca noile descoperiri subliniaza posibilitatea ca la nivelul neuronilor serotoninergici sau al receptorilor pentru opioide de pe celulele nervoase care sunt tinta medicamentelor, durerea sa fie suprimata fara ca riscul de toleranta sau adictie sa mai existe.

www.sciencedaily.com
mednews.wustl.edu


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Etavirine in infectiile cu tulpini HIV-1 rezistente

Etavirine (Intelence, Tibotec) este un inhibitor al HIV-1 reverstranscriptazei. In ianuarie 2008 a fost acceptat in tratamentul infectiilor cu HIV-1 in asociere cu alti agenti antiretrovirali la pacientii infectati cu tulpini de HIV-1 rezistente la alte medicamente din aceasta clasa.

Medicamentele care actioneaza asupra HIV-1 reverstranscriptazei se impart in doua clase: inhibitori nucleotidici ai reverstranscriptazei (NRTI) si inhibitori non-nucleotidici ai reverstranscriptazei (NNRTI).

Schema de tratament contine, de obicei, un NNRTI si un NRTI sau doi NRTI si un inhibitor proteic. Acest gen de schema de tratament asigura succesul pe termen lung; cand viabilitatea tratamentului esueaza apare rezistenta la unul din aceste medicamente.

HIV-1 transcriptaza are un rol crucial in replicarea virala; este implicata in transcrierea ARN-ului viral in ADN-ul integrat apoi in genomul gazdei.

Etavirine se leaga direct de reverstranscriptaza si ii inhiba actiunea prin blocarea situsurilor catalitice. Este activa pe 55 -65 de tulpini HIV-1. Eficacitatea etavirinei a fost dovedita prin studii clinice in faza a III-a timp de 24 de saptamani, fiind administrata in doze de 200 mg per os, de doua ori pe zi.

Etavirine, in combinatie cu alti agenti retrovirali se administreaza in tratamentul infectiilor cu HIV-1 devenite rezistente la NNRTI asociat cu un alt agent antiretroviral. Este primul NNRTI eficient pe tulpini care au devenit rezistente la un NNRTI anterior administrat.

Ultimele studii de 48 de saptamani au aratat eficienta tratamentului; dat fiind ca etavirine si-a dovedit eficienta in cazurile de esuare a tratamentului combinat, medicamentul va fi administrat, cel mai probabil, in combinatie cu un inhibitor proteic si cu inhibitori nucleotidici de reverstranscriptaza (raltegravir, maraviroc sau enfuvirtid).
Nu se stie inca numarul de substante combinate pentru un efect maxim, dar se crede ca folosirea a doua sau trei ar fi optima.

Etavirine ar putea fi activa pe cele mai rezistente tupini de HIV prin dublarea dozei si asocierea cu un NRTI.

Bibliografie:

www.nature.com
Flexner, C. HIV drug development: the next 25 years.
Pauwels, R. New non-nucleoside reverse transcriptase inhibitors (NNRTIs) in development for the treatment of HIV infections.

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro