MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati farma Farmacologie Pacientii obezi ar putea primi doze incorecte de medicamente

Pacientii obezi ar putea primi doze incorecte de medicamente

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Ca si cum oamenii supraponderali nu ar avea deja suficiente probleme de sanatate, expertii trag un alt semnal de alarma-posibilitatea ca unele din medicamentele prescrise, in special antibioticele, sa nu fie administrate in doza potrivita, devenind astfel ineficace.

Deoarece cele mai multe antibiotice pentru adulti sunt produse intr-o singura doza si unii doctori nu sunt pusi de acord cu aceasta problema, trend-ul social spre obezitatea severa se intalneste la din ce in ce mai multi indivizi ce primesc medicamente nepotrivite pentru bolile infectioase, conform unui nou studiu publicat in revista “Pharmacotherapy”.

In unele cazuri, persoanele obeze, chiar si cele cu infectii severe, ar putea primi doar jumatate din doza necesara unui medicament, problema ce ar putea duce nu numai la esecul antibioticului, dar si la o rezistenta crescuta la acesta.

Autorul studiului, dr. Bearden, afirma ca problema este mai putin importanta in cazul medicamentelor administrate pe perioade mai lungi, ca in cazul presiunii arteriale sau colesterolului, deoarece rezultatele administarii acestor medicamente sunt monitorizate si dozele pot fi crescute daca e necesar. Antibioticele prezinta un caz particular deoarece sunt folosite pentru a trata infectii severe si pot avea loc consecinte grave daca medicamentul se dovedeste ineficace.

Companiile farmaceutice abia acum devin mai interesate de aceasta problema , incepand sa testeze si sa recomande doze mai potrivite pentru adultii cu diferite greutati. Dar cu drogurile mai vechi ce sunt folosite in mod comun, exista putine sau nicio informatie pentru ajustarea dozelor. In practica actuala problema este ignorata.

OMS estimeaza ca 400 milioane de oameni sufereau de obezitate in 2005 si ca numarul acesta va creste la 700 milioane pana in 2015. Organizatia considera aceste cifre un “epidemic global” ce afecteaza toate tarile din lume.

Obezitatea este considerata un factor de risc independent pentru infectiile chirurgicale si este asociata cu rate mai mari de mortalitate in cazul pacientilor bolnavi critic. “ Ar fi bine daca am putea doar folosi un multiplicator pentru a ajusta doza de medicament pentru oamenii supraponderali. Dar nu este usor, deoarece exista foarte multi factori ce afecteaza distributia medicamentului in organism, incluzand varsta, greutatea, functionarea rinichiului, tipul antibioticului sau al altui medicament”, afirma Bearden.

Tesutul adipos afecteaza modul in care organismul interactioneaza cu medicamentul. In cazul unor medicamente, absoarbe cantitati mari din acesta, insa in altele nu. Si uneori este o linie foarte subtire intre eficacitatea unui medicament administrat intr-o doza, ineficacitatea lui daca doza este prea mica sau toxicitatea sa daca doza este prea mare.


www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Proprietatile antifungice si antimicrobiene ale statinelor
Studii recente evidentiaza faptul ca statinele, medicamente folosite frecvent datorita proprietatilor lor de a scadea nivelul colesterolului prin inhibarea sintezei acestuia la nivel hepatic, par sa aibe in plus si proprietati anti-microbiene si anti-fungice.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro